Izvor: B92, 27.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U srednju školu kao i prošle godine

Beograd -- U srednjim školama u Srbiji u narednoj školskoj godini biće 90.000 mesta, na koja će konkurisati 85.000 osnovaca.

Ministar prosvete Slobodan Vuksanović izjavio je da uslovi za upis u narednu školsku godinu nisu menjani, pa će od uspeha u VI, VII i VIII razredu i broja bodova na kvalifikacionom i prijemnom ispitu zavisiti upis u srednju školu, a prvenstvo pri upisu imaće učenici koji su imali najmanje pet bodova iz svakog predmeta na kvalifikacionom ispitu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok je minimum na ispitu jedan bod iz svakog predmeta.

Slobodan Vuksanović je naveo da njegovo ministarstvo pokušava da prilagodi obrazovni sistem potrebama privrede pojedinih regiona. "Idealan obrazovni sistem danas u svakoj državi u svetu jeste onaj prilagođen potrebama privrede, da deca, đaci i studenti mogu da se zapošljavalju po završetku školovanja. Neki će završiti srednju školu i imaće šansu da se zaposle u svom gradu, neki će završiti višu školu, neki fakultet, ali naša je želja da usavršimo obrazovni sistem tako da svako ima šansu da se sutra zaposli", kaže ministar.

Od 3. do 15. juna učenici se mogu prijaviti za kvalifikacioni ispit u matičnim osnovnim školama, 22. juna biće održan kvalifikacioni ispit iz maternjeg jezika, a 23. juna iz matematike. Konačni rezultati kvalifikacionih ispita biće objavljeni 29. juna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.