U soli metalni opiljci i nečistoća

Izvor: Blic, 27.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U soli metalni opiljci i nečistoća

Građani Srbije koriste kuhinjsku so lošeg kvaliteta. Ovo je ocena pete uporedne analize kvaliteta soli koju je radio Pokret za zaštitu potrošača Beograda. Od 35 uzoraka soli prikupljenih na teritoriji Kikinde, Vršca, Zrenjanina, Pančeva, Šapca, Valjeva, Ćuprije, Kruševca, Zaječara, Niša, Čačka, Kragujevca i Beograda, samo 13 uzoraka zadovoljilo je propisane norme o kvalitetu, dok su zbog higijenske i kvalitativne neispravnosti iz ocenjivanja eliminisana čak 22 uzorka.

Za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << praćenje postojanja joda u soli za peto uporedno ispitivanje kvaliteta soli, koje je sproveo Pokret za zaštitu potrošača Beograd, kupljena su po dva uzorka morske i dijetetske soli i 31 pakovanje varene soli.

Od 35 prikupljenih uzoraka iz ocenjivanja su eliminisana 22 pakovanja ispitane soli, jer je utvrđeno da u svom sastavu imaju prisustvo stranih čestica, kao i povećanu ili smanjenu koncentraciju joda. U nekima od njih su pronađeni metalni opiljci i čestice nepoznatog porekla, a u jednom dlake.

Od preostalih 13 koliko ih je na kraju ocenjeno, sedam uzoraka ocenjeno je ocenom ekstra kvaliteta, pet uzoraka našlo se u zoni odličnog, a jedan u zoni vrlo dobrog kvaliteta.

Prema rečima Petra Bogosavljevića, predsednika Pokreta za zaštitu potrošača Beograd, ponuda soli u danima uzorkovanja bila je raznovrsna. U prodaji su nađeni uzorci soli za ljudsku ishranu iz Bosne i Hercegovine, Slovačke, Grčke, Belorusije, Rumunije, Izraela i Ukrajine od 16 proizvođača i dorađivača. Međutim, iako postoje propisi po kojima svaki proizvod mora da ima potpunu deklaraciju, na ambalaži 15 pakovanja nije bio naveden proizvođač, na pet uzoraka nije navedena zemlja porekla, a na četiri je nedostajao uvoznik. Ove uzorke pakovali su „Voćar lutka" iz Prijepolja, „So produkt" iz Beograda, „Kristal so" iz Beograda, „Ufar" Beograd, „Moka" Čačak i „Radaković" Vršac.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.