U oktobru ostavljeni na ulici

Izvor: B92, 08.Okt.2010, 02:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U oktobru ostavljeni na ulici

Beograd -- Romske žene i deca koji su iseljeni iz Vojvođanske ulice u Zemunu, smešteni u Prihvatilište. Za danas najavljen protest.

Nakon dana provedenog u protestu ispred Skupštine grada, Romi koji su ostali bez krova nad glavom nakon rušenja objekta u kom su živeli na Bežanijskoj kosi, noć nisu proveli na otvorenom.

Majke sa decom su smeštene u prihvatilištu u Zvečanskoj, dok su muškarci za smeštaj morali da traže pomoć prijatelja. Grupu Roma iz Vojvođanske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ulice u četvrtak nije primio niko od nadležnih.

Ruševine, šut i polomljeni komadi nameštaja ostali su na mestu na kom je živelo nekoliko Romskih porodica.

Teškoj mašineriji Direkcije za građevinsko zemljište bilo je dovoljno 15 minuta da sruši trošni objekat, a iseljeni Romi, među kojima i šesnaestoro dece, hladan dan proveli su ispred Gradske skupštine očekujući reakciju nadležnih.

Jovana Vuković iz Regionalnog centra za manjine kaže da je na kraju ženi i deci obezbeđen smeštaj u Prihvatilištu u Zvečanskoj.

"Žene i deca su smešteni u prihvatilište za majke i decu u Zvečanskoj. Muškarci su utočište potražili kod rodbine i prijatelja, njihova imovina je ostala tamo, možda će neko u toku noći svratiti tamo da obiđe i vidi da li je sve na mestu”, izjavila je Vukovićeva sinoć za B92.

Ona se pribojava da će neizvesnost za iseljene Rome da potraje, budući da im se tokom jučerašnjeg protesta niko od predstavniak gradskih vlasti nije obratio.

Direkcija: Iseljenje zbog važne saobraćajnice

Iseljeni Romi od nadležnih su tražili rešenje problema i pre rušenja objekta koji im je pre sedam godina dodeljen na privremeno korišćenje nakon što su iseljeni iz baraka na Dorćolu.

U Direkciji za građevinsko zemljište navode da sa su sedam godina odlagali postupak iseljenja, a da je rušenje bilo neophodan zbog nаstаvkа rаdovа na važnoj saobraćajnici.

Oni takođe tvrde da u srušenim objektima nisu više živele porodice iseljene sa Dorćola, već da su se u međuvremenu druge osobe bespravno doselile.

S druge strane nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava apeluju na gradske vlasti i Vladu Srbije da poštuju obaveze preuzete iz Pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima koji garantuje pravo na stanovanje i alternativno zbrinjavanje u slučajevima prinudnog iseljenja.

Šajn: Veliki broj dece je na ulici i to tako ne može

Predsednik Romske partije Srđan Šajn razočaran je što niko, osim nevladinih organizacija, još nije reagovao.

"Ministarstvo za ljudska prava je pokušalo da posreduje, međutim, za sada bez uspeha i mi sada jednostavno očekujemo da se ljudi urazume, da gradske vlasti shvate ozbiljnost problema i da shvate da je sada oktobar mesec, da je veliki broj dece na ulici i da to jednostavno tako ne može”, poručuje on.

Romi koji su ostali bez kuća u Vojvođanskoj ulici, uz podršku aktivista nevkladinih organizacija najavljuju da će se u 10 časova okupiti ispred Gradske skupštine i istrajati dok im se ne obezbedi alternativni smeštaj.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Porušeno romsko naselje u Vojvođanskoj ulici

Izvor: Press, 08.Okt.2010

Direkcija za građevinsko zemljište, uz asistenciju policije, porušila je juče objekte u Vojvođanskoj 25, u kojima je privremeno živelo 36 Roma .Brojne nevladine organizacije osudile su ovaj potez gradskih vlasti jer raseljenim Romima, među kojima...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.