Izvor: B92, 10.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U nedelju sećanje na žrtve Jasenovca

Zagreb -- Polaganjem venaca i komemoracijom kod spomenika Kameni cvijet, u nedelju će u Jasenovcu biti odana počast svim stradalim, ali i preživelim zatvorenicima ovog ustaškog koncentracionog logora tokom Drugog svetskog rata. Planirano je da se okupljenima obrate hrvatski predsednik Stjepan Mesić i počasni predsednik Savjeta Spomen-područja Jasenovac Branko Petrina, te da bude pročitano pismo premijera Hrvatske Ivice Račana. Mesić će potom položiti venac u kriptu spomenika Kameni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cvijet, a vence bi trebalo da polože i delegacija Hrvatskog sabora i Vlade, te Hrvatske vojske.

Vence će položiti i delegacije Srpskog nacionalnog vijeća, Koordinacije jevrejskih općina, predstavnici Roma, te udruženja antifašističkih boraca iz Hrvatske, Slovenije i BiH. Počast žrtvama jasenovačkog logora odaće i članovi njihovih porodica, preživeli logoraši, predstavnici brojnih ambasada, političkih stranaka i lokalnih vlasti. Molitvu za žrtve predvodiće vladika slavonski Sava, rabin Kotel Da-Don, župnik župe sv. Luke iz Novske Ivan Nikolić, te sisački imam Fuad Karaga. Komemoracijom se obilježava pokušaj oko 600 zatvorenika iz jasenovačkog logora 22. aprila 1945. godine da se u jurišu dokopaju slobode. U tome je uspelo njih samo 60.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.