U nedelju Dan sećanja na umrle od side

Izvor: Blic, 15.Maj.2010, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U nedelju Dan sećanja na umrle od side

U Srbiji se danas, šesti put za redom, obeležava svetski Dan sećanja na umrle od side, najavilo je Ministarstvo zdravlja.

Već 27 godina ovaj memorijal se organizuje širom sveta, a ove godine, na globalnom nivou obeležava se pod sloganom „Osvetlimo ljudska prava”. Tako će i ove godine u gradovima širom Srbije biti organizovane aktivnosti koje ukazuju na položaj osoba koje žive sa HIV-om i one koje su usmerene ka smanjenju njihove diskriminacije.

Ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << aktivnosti uključuju niz akcija kao što su paljenje sveća i prikupljanje poruka u znak sećanja na osobe preminule od side, edukacija, javni časovi sa ovom tematikom, podela informativno-edukativnog materijala i kondoma.

Pored Beograda, ovaj dan će biti obeležen i u Pančevu, Šapcu, Subotici, Nišu, Zaječaru, Negotinu, Kragujevcu, Kruševcu, Požarevcu, Somboru, Čačku.

Aktivnosti će sprovoditi brojne institucije i nevladine organizacije uključene u borbu protiv side.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut", od 1984. do kraja 2009. godine u Srbiji je registrovano 2.440 osoba inficiranih HIV-om, od kojih je 1.489 osoba obolelo od side, a 1.042 HIV pozitivne osobe su umrle.

Početkom ove godine 1.398 osoba živelo je sa HIV-om u Srbiji. Samo u 2009. godini novootkrivene su 122 osobe inficirane HIV-om.

Stigma i diskriminacija osoba koje žive sa HIV-om prožimaju sve nivoe društva. Glavna posledica stigmatizacije je smanjen broj osoba koje se odlučuju na testiranje na HIV, kao i na traženje adekvatne medicinske pomoći.

Kampanja „Ako reskiraš treba da se testiraš - bolje da znaš!”, koju Ministarstvo zdravlja sprovodi u maju i junu 2010. godine, ima za cilj podizanje svesti i edukacija javnosti o značaju savetovanja i testiranja na HIV kao prevenciji, ali i ukazivanje na važnost da se HIV otkrije na vreme, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.