U grofovskoj sobi sriču prva slova

Izvor: Politika, 10.Dec.2012, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U grofovskoj sobi sriču prva slova

U nekadašnjem letnjikovcu grofa Marka Pejačevića smestila se seoska ambulanta, stan penzionisane učiteljice, dve učionice i dečji vrtić

Jarkovci kod Inđije – Gradeći polovinom devetnaestog veka letnjikovac na svom majuru u današnjem selu Jarkovci, grof Marko Pejačević nije mogao ni da zamisli da će u 21. veku u njegovim sobama učiti osnovci, da će mesto gde su živeli njegovi biroši biti selo sa 600 stanovnika, a da će glavni u njegovom dvorcu biti paor >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Dragan Stojanović, predsednik Mesne zajednice Jarkovci.

Danas je letnjikovac grofovske porodice Pejačević, na kraj sela u šumarku, pored Jarkovačkog jezera, najvažnije mesto u selu. Tu je seoska ambulanta, stan penzionisane učiteljice Milice Zorić, a u prizemlju dve učionice. U jednoj pet đaka i učiteljica Snežana Došenović, a u drugoj 12 osnovaca, prvi i treći razred, sa učiteljicom Tatjanom Lemajić.

– Učimo. Ovde prvaci, u grofovoj sobi sriču prva slova – kaže Tatjana Lemajić.

U trećoj sobi u prizemlju je dečje obdanište. Dvorac vri od dečje graje. Tako je od Drugog svetskog rata, kada je neko u srezu inđijskom odlučio da stari dvorac okreči u i u njega useli školu. Posle je otvorena ambulanta, pa mesna kancelarija, a onda i kancelarija Mesne zajednice Jarkovci. Tako je dvorac iz vremena Austrougarske monarhije, znak bogatstva i grofovskog rasipništva, postao najvažnije mesto u selu.

Dvorac u šumarku pored Jarkovačkog jezera, u idiličnom ambijentu, grof Marko Pejačević je podigao po želji svoje bolesne kćerke, a onda ga 1870. godine izgubio na kocki. Međutim, na nagovor svoje supruge i zaklinjanje kćerke, grof je ponovo seo za kockarski sto i nije odustajao dok ga nije povratio.

– O dvorcu se ovde ne zna mnogo. Zna se da je ovde u to vreme bilo biroško naselje, a da danas selo Jarkovci ima oko 600 stanovnika, od kojih su većina doseljenici i izbeglice. Ovde je doskora bilo dvoje-troje dece za školu, sada ih u školi ima 17 i isto toliko u vrtiću. Da je život u Jarkovcima uhvatio zamah potvrđuje i činjenica da će dvorac biti konačno saniran i uređen. Škola, obdanište i ambulanta ostaće u dvorcu, ali će on lepše izgledati. Posle Drugog svetskog rata na dvorcu je samo saniran krov – kaže nam učiteljica Snežana Došenović.

Letnjikovac je spoj gradske i seoske arhitekture sa velikom terasom okrenutom prema jezeru, sa koga stalno duva povetarac, a tik uz dvorac je šuma. Pošto škola nema fiskulturnu salu, đaci i učiteljice na časovima fizičkog idu u šetnju, da udahnu svež vazduh sa jezera, na kome ribolovci uživaju u bogatom ulovu.

Mladi Jarkovčani kažu da im je u dvorcu lepo, samo da se okreči. Za Katarinu Karanović, Marka Bobića, Danijelu Martinović, Novaka Gajića i Anju Radulović dvorac je samo škola, u kojoj im je, kažu lepo, posebno kad sa učiteljicama izađu u šetnju, u šumicu pored jezera.

– Nama je ovde stvarno lepo, nemamo salu za fizičko, ali zato imamo prostora za šetnju i igru, tako da deci baš ništa ne nedostaje. Očigledno je da je grof znao da se ovde može mirno odmarati i šetati, pa je tu sagradio dvorac – kaže učiteljica Tanja Lemajić.

Dok odlazimo iz Jarkovaca, na kraju sela ostaje dvorac, neuređen, ali i takav deluje lepo. Da nije postao škola, bio bi idealan za turističke obilaske. Međutim, Jarkovčanima je važno da imaju školu, dečji vrtić, ambulantu...

Jelenko Slatinac

objavljeno: 10.12.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.