Izvor: Blic, 22.Sep.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U čast grožđa i slavu vina

ALEKSANDROVAC - Srpska prestonica grožđa i vina Aleksandrovac Župski predstavljao je ovih kišnih dana stecište vinopija iz celog sveta, kao i mesto dešavanja brojnih privrednih, kulturno-zabavnih i sportskih manifestacija.

Povod je bila 45. „Župska berba", koju je zbog kiše i hladnog vremena, umesto očekivanih 500.000, videlo oko 150.000 posetilaca iz zemlje i sveta. Tako to u ovoj varošici u podnožju planina Željin i Kopaonik bude svake jeseni kada započne berba, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kako župljani kažu, najslađeg voća - grožđa i spravljanje najlepšeg pića - vina. Toj proizvodnji u Župi je posvećeno više od 10.000 vinogradara i vinara ovog kraja, koji uzgajaju vinovu lozu na preko 2.500 hektara župskog vinogorja i sa tradicijom dugom više od jednog milenijuma. U tu čast Župljani pozovu svoje rođake i prijatelje u zemlji i inostranstvu kako bi sa njima podelili radost berbe grožđa i podigli zdravice mladom vinu. Na ovoj 45. po redu „Župskoj berbi" u Aleksandrovcu bilo je mnogo zanimljivih sadržaja. Počev od koncerta grupe „Balkanika" na sceni u centru Aleksandrovca, kojim je u četvrtak veče uz vatromet otvorena „Župska berba", preko izložbe poljoprivrednih proizvoda u holu srednje škole, otvaranja Vinske ulice, izložbe fotografija na temu „Srpska vojska u otadžbinskim ratovima" u Muzeju vinogradarstva i vinarstva Župe, promocije knjiga Dragoslava Aleksića Džule o vinogradima i vinogradarima Župe, te koncerti zvezda domaće folk i rok estrade...

Već po tradiciji, Fontana vina, jedinstvena na svetu u centru Aleksandrovca koja je radila juče i prekjuče, privukla je ogromnu pažnju, kako posetilaca ove svetkovine, tako i medija. Devojke u narodnim nošnjama su vinom sa Fontane strpljivo služile sve vinopije. Novinari su pak merkali priliku kada će se pored tog objekta pojaviti viđeniji konzumenti vina, poput aktuelnih ministara srpske vlade, kao i druge ličnosti javnog i političkog života naše zemlje. Nastupom Miroslava Ilića, Snežane Đurišić, Dobrivoja Topalovića, Aleksandra Ilića, Biljane Jeftić i drugih pevača narodne muzike i vatrometom u centru Aleksandrovca, sinoć je svečano zatvorena ova manifestacija, koju je zbog kiše i hladnoće za četiri dana njenog trajanja video znatno manji broj posetilaca od planiranog broja.

Berba bez „Vino-Župe"

Zbog nesporazuma sa članovima organizacionog odbora „Župske berbe", na ovoj tradicionalnoj svetkovini, kako je novinarima rekao Miroslav Ćalić, generalni direktor Vinarije „Vino-Župa", izostali su proizvodi te firme. Nepojavljivanje „Vino-Župe" na „Župskoj berbi" predstavljalo je veliko iznenađenje za žitelje aleksandrovačke opštine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.