U busiji čekaju hajduci sa medom

Izvor: Politika, 05.Avg.2010, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U busiji čekaju hajduci sa medom

Stari mačvanski običaji, svadba i nadmetanje za harambašu, oživeće u tradicionalnoj manifestaciji „Hajdučko veče” koju organizuje opština Bogatić

Bogatić – Junaci romana „Hajduk Stanko” Janka Veselinovića oživeće ponovo u Mačvi u subotu 7. avgusta, u tradicionalnoj, 42. po redu, privredno-turističkoj manifestaciji „Hajdučko veče” koju organizuju opština Bogatić i Kulturni centar.

– Manifestacija traje jedan dan i posetioci mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << videti mačvansku svadbu koju sačinjavaju fijakeri okićeni peškirima i cvećem, devojke u tradicionalnim nošnjama ovog kraja, belim vezenim bluzama, jelecima i skutama sa tamnim keceljama, a momci u svečanim crnim pantalonama, belim košuljama i ukrašenim prslucima „vermenima”. Opanci i vunene vezene čarape su obavezni u tradicionalnoj narodnoj nošnji – kaže Dragica Tešić, direktorka Kulturnog centra.

Koloritna svadbena povorka sa 12 fijakera voziće se od Bogatića do obale Drine u Crnoj Bari. Dok su ranijih godina svadbene običaje „glumili” članovi folklornih sekcija, ove godine svadba i venčanje biće istinski. Jelena Paunić i Velimir Ković, višegodišnji članovi folklornog ansambla „Đido” iz Bogatića, ovekovečiće svoju ljubav u etnoselu u Sovljaku, pod više od dva veka starom lipom čija je krošnja prečnika 30 metara. Na istom mestu svojevremeno se venčao i književnik Oskar Davičo.

– Počeli „da se zabavljamo” igrajući u folklornom ansamblu. Volimo folklor, poštujemo tradiciju i običaje našeg naroda, i zbog toga nije bilo potrebno da nas organizatori ubeđuju da se venčamo po običajima naših dedova i baka. Naši roditelji su veoma uzbuđeni što ćemo imati starinsku svadbu, a stariji rođaci će nam pomoći da sve bude autentično, kao nekada – kažu, gotovo uglas, srećni mladenci.

Svadbenu kolonu sa veselim svatovima i muzičarima u selu Sovljak presrešće hajduci da bi svatove počastili medom, pogačom i domaćom rakijom, a kada prođu busiju svatovi će krenuti da izvedu mladu koju čuvaju dever i najbolje drugarice. Mladoženja će najpre morati da puškom skine jabuku sa vrha drveta, a kada zetovi „plate mladu” ona će u pratnji devera izaći iz kuće.

– Mladoženja će nevestu povesti do Drine, gde će na otvorenoj pozornici publika imati priliku da vidi kako se nekada dočekivala mlada u novom domu. Tamo će je dočekati svekrva sa posluženjem, a pre ulaska u kuću mlada će iz sita baciti pšenicu i preko kuće jabuku sa zabodenim novčićima. Mladenci će potom zajedno podići „nakonče”, to je u ovom kraju malo muško dete, a ovaj običaj je simbol stvaranja potomstva – opisuje Miloš Simić, koji je zadužen za ovaj deo programa.

Takmičenje mladića za hajdučkog harambašu je drugi deo manifestacije i odvijaće se u večernjim satima. Tada se na obali Drine okupi između pet i osam hiljada ljudi, koji prate uzbudljivo i neizvesno nadmetanje u bacanju kamena s ramena, skoku udalj, skoku uvis preko panja, borbi na brvnu i penjanju uz drvo. Pobednik u nadmetanju dobija sablju u trajno vlasništvo.

Predsednik opštine Radenko Petrić ističe da je „Hajdučko veče” najznačajnija turistička manifestacija na području Bogatića, koja je svojevremeno okupljala i do 30.000 ljudi.

Miroljub Mijušković

objavljeno: 06/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.