Izvor: B92, 18.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vojvodini bolji položaj manjina

Beograd -- Nacionalne manjine u Vojvodini u praksi znatno bolje ostvaruju svoja prava nego što je to slučaj u ostatku Srbije.

Na konferenciji "Poštovanje prava pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji" koja je sinoć završena u Skupštini Vojvodine, rečeno je da u oblasti prava i dalje postoji niz nedostataka, a pre svega zbog nepostojanja odgovarajućih zakona o izboru i nadležnostima manjinskih nacionalnih saveta.

Na međuetničke odnose u Srbiji i dalje utiču >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostaci teškog nasleđa prethodnog režima i teški društveno-ekonomski uslovi, ocenili su učesnici konferencije.

U izveštajima brojnih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava, kao i predstavnika manjinskih nacionalnih saveta, navedeno je da su najugroženiji pripadnici romske, albanske, aškalijske, mađarske i hrvatske nacionalne manjine.

Skupu su prisustvovali i pomoćnik ministra kulture Dragan Janjić, predsednica Odbora za međunacionalne odnose Skupštine Srbije Ana Tomanova Makanova, Nadia Skenderović Chuk iz Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu i predstavnici Misije OEBS-a u Srbiji.

Konferenciju su organizovali Vojvođanski centar za ljudska prava i Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, uz pomoć pokrajinskog sekretarijata za propise, upravu i nacionalne manjine i Fonda za otvoreno društvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.