U Viminacijumu pronađen termalni izvor

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 24.Feb.2010, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Viminacijumu pronađen termalni izvor

KOSTOLAC - Direktor Viminacijuma prof. dr Miomir Korać izjavio je da je na području tog arheološkog parka pronađen izvor sa termalnom vodom.

Novina na tlu Viminacijuma rezultat je dugotrajnih geofizičkih istraživanja tla i ležišta rude koja obavlja preduzeće Površinski kopovi "Kostolac". Njihova bušotina je pronašla termalnu vodu čija je temperatura između 65 i 70 stepeni Celzijusa na dubini od 1.050 metara, precizirao je Korać.

- To je izuzetna stvar i pri daljim >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << istraživanjima biće vođeno računa da se ta žica ne preseče kako bi mogla da bude upotrebljena za razne stvari, možda čak i za podizanje infrastrukture za jedan termalni ambijent - rekao je direktor Viminacijuma.

On je uz to dodao da je na pomolu još jedno gotovo senzacionalno otkriće, takođe u okviru arheološkog parka Viminacijum.

Stručnjaci koje je angažovao Kostolac su raznim geofizičkim ispitivanjima uspeli da detektuju i sa velikom sigurnošću ustvrde da se na oko 500 metara ispod novootkrivenog termalnog izvora nalazi isto tako topla, ali slana voda. Još nisu došli do nje, ali će vrlo brzo biti poznato hoće li Viminacijum na spisak svojih "čuda" uvrstiti i morsku vodu.

Korać je podsetio da se Viminacijum nalazi na takozvanoj Sopotskoj gredi, koja predstavlja obalu nekadašnjeg Panonskog mora.

Nova otkrića će, sigurno, doprineti da ceo lokalitet dobije i novi sadržaj, ocenio je Korać. On je podsetio da je početkom juna prošle godine na 300 metara od Viminacijuma pronađen skelet najstarije vrste mamuta pronađenog u Evropi, popularne Vike.

Sva ta otkrića govore da je Viminacijum očigledno bio dobro mesto za život, konstatovao je Korać, ističući da su Rimljani veoma vodili računa na kom području stvaraju naselja.

Arheološki lokalitet Viminacijum, koji se prostire se na oko 500 hektara površine, sto kilometara jugoistočno od Beograda, nastao je polovinom prvog veka i razvio se u najznačajniji vojno-politički, ekonomski i kulturni centar, prestonicu rimske provincije Gornje Mezije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.