U Srbiji uhvaćena retka vrsta zmije (VIDEO)

Izvor: BKTV News, 05.Jul.2018, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji uhvaćena retka vrsta zmije (VIDEO)

Uhvaćena u dvorištu porodične kuće!

Retka vrsta zmije "smukulja" pronađena je i uhvaćena u utorak u dvorištu porodične kuće Mladenovića u Vranju, potvrdio je za Jugmediju načelnik Komunalne policije Ivica Tašković.

Reč je o vrlo retkoj vrsti neotrovne zmije koja se retko viđa na ovim prostorima.

"Ljudi se plaše jer misle da je šarka, a to je u stvari, lažna šarka. Njen prevod sa latinskog je lažna šarka. Ova zmija ima iste šare i karakteristike >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << kao šarka, samo je manje veličine i ne raste duže od 70 centimetara”, ističe Tašković za Jugmediju.

Predsednik Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine "Poskok" iz Vladičinog Hana, Vladica Stanković uhvatio je "smukulju". On je zmiju bezbedno odložio u specijalni sud, da bi kasnije bila puštena u neko prirodno stanište van naseljenih mesta.

"Smukulja ili lažna šarka (lat. Coronella austriaca) je vrsta neotrovne zmije koja živi u mnogim delovima Evrope. Odrasle jedinke su dugačke oko 70 cm, obično su smeđe boje sa dva reda tamnih pruga koje se spajaju na glavi. Aktivna je danju, mada i noću, ako je dnevna temperatura prevelika. Relativno je spora i flegmatična, ali ako je napadnuta uzvraća napad (ponaša se kao otrovnica: vrat joj je u obliku slova S, ispušta zvuk sličan zvuku poskoka) ili se pravi mrtva tako što se ne mrda, izvrne glavu i ispušta karakterističan miris-miris truleži (sličan odbrambeni mehanizam koristi i belouška). Zubi joj nisu otrovni, ali u ždrelu ima zub sa parališućim otrovom koji uhvaćenu žrtvu u potpunosti umrtvi", napisao je na Fejsbuku Vladica Stanković koji je izvadio zmiju iz dvorišta.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.