U Srbiji se uspešno uzgaja lavanda

Izvor: B92, 25.Jul.2011, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji se uspešno uzgaja lavanda

Bela Palanka -- U Srbiji se gaji lavanda i to na trećoj po veličini u svetu plantaži u Beloj Palanci, na potezu između Stare i Suve planine.

Ova činjenica deluje gotovo neverovatno ako znamo da je lavanda mediteranska biljka - a da Srbija nema more.

Međutim, zahvaljujući privatnoj inicijativi i preduzimljivosti prva berba na plantaži od 27 hektara se upravo privodi kraju.

Zahvajujući inicijativi Ljiljane Petrović, poznate menadžerke u muzičkoj industriji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u najsiromašnojoj opštini je nastala plantaža za organski uzgoj lavande.

Ideja je nastala u toku njenih mnogobrojnih putovanja po Italiji i Francuskoj, kada je pomislila - kada mogu Francuzi, zašto ne možemo i mi.

Klima između Suve i Stare planine jeste slična mediteranskoj, pa čak i bolja za uzgoj lavande. Topli vetrovi preko dana dolaze sa Egejskog mora, zemljište je siromašna crvenica prepuna kamena - a preko noći klima je planinska - temperatura vazduha pada tako da se dragoceno eterično ulje ne razlaže.

U prvim otkosima srpske lavande zabeležen je apsolutni maksimum od 1,5% eteričnog ulja.

Lavanda odavde je kvalitetnija nego ona proizvedena u Francuskoj, Hrvatskoj ili Italiji.

Novica Šutić, konsultant, kaže da ovo može da postane pravi srpski brend, jer je lavanda izvrsnog kvaliteta.

Osim male količine ukrasnih jastučića koji se prodaju u Srbiji, 95 posto sve lavande će se izvoziti u vidu suvog cveta ili etarskog ulja.

Ono što nedostaje ovde je pogon za ekstrakciju. Sada se sva lavanda vozi za Paraćin, tako da veliki deo ulja ispari.

Za sada su vlasnici plantaže uložili preko milion evra u ovaj projekat.

Od države nisu dobili nikakvu stimulaciju. Veruju da bi u južnoj Srbiji, u najsiromašnijim planinskim krajevima mogle da niknu stotine hektara plantaža - na mestima gde praktično ništa drugo ni ne može efikasno da se uzgaja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.