U Srbiji nema radijacije iz Japana

Izvor: B92, 27.Mar.2011, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji nema radijacije iz Japana

Beograd -- U vazduhu nad Srbijom nema tragova radioktivnih supstanci koje potiču iz oštećene japanske nuklearne elektrane "Fukušima 1".

Merenja javnog preduzeća "Nuklearni objekti Srbije" pokazuju da u Srbiji za sada nema razloga za zabrinutost zbog situacije u Japanu.

Kako je saopšteno iz tog reduzeća, u mernoj stanici u Vinči proteklih dana se veoma detaljno meri koncentracija radioaktivnih supstanci u vazduhu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i do sada ništa ne ukazuje da je Srbija na bilo koji način ugrožena radioaktivnim curenjima u Japanu.

Poslednja merenja vršena su sinoć, i do sada nije zabeležen porast aktivnosti aerosola kao što su cezijum 137 i 134, jod 131, niobijum, cirkonijum, barijum i cerijum, niti radioktivnih gasova kao što su ksenon 129, 121, 133 i 135.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano izjavio je danas da japanska nuklearna kriza nije ni blizu kraja i da će biti potrebne nedelje, ako ne i meseci, da se okonča.

Američke merne stanice pokazale su da je manja količina radioaktivnosti iz Japana stigla u SAD ali da nema opasnosti po ljudsko zdravlje.

Male i bezopasne količine radioaktivnog materijala iz Japana izmerene su u Kaliforniji, Koloradu, Nevadi, na Havalima i u Vašingtonu.

Detaljna merenja sprovode se i na ruskom Dalekom istoku, i nije utvrđena koncentracija radioaktivnih supstanci iznad dozvoljenih granica.

Prema prognozama stručnjaka, narednih nekoliko dana vazdušna struja radioaktivne materije oslobođene u zoni havarisane japanske atomske centrale ''Fukušima'' nosiće ka Tihom okeanu.

Opasnost samo u slučaju velike havarije

A dr Milan Orlić, direktor sektora za upravljanje radioaktivnim otpadom u JP "Nuklerani objekti Srbije", ponovio je, gostujući u Vestima TV B92, da situacija u Japanu ne predstavlja opasnost za Srbiju.

Prema njegovim rečima, evropski kontinent bi ugrozila samo eventualna eksplozija u centrali u "Fukušimi", kada bi velika količina radioaktivnih supstanci bila oslobođena u atmosferu.

Gostovanje dr Orlića na TV B92 pogledajte u nešm video prilogu:

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Srbiji radijacije nema i ima ali nije bitno

Izvor: Mondo, 27.Mar.2011

U vazduhu nad Srbijom nema tragova radioktivnih supstanci iz japanske nuklearke, tvrde “Nuklearni objekti Srbije”, dok laboratorija Univerziteta u Novom Sadu kaža da malog zračenja ima, ali ono nikako ne ugrožava zdravlje ljudi.

Nastavak na Mondo...

U Srbiji nema radijacije iz Japana

Izvor: RTV Pink, 27.Mar.2011

Građani bezbedni. . . U vazduhu nad Srbijom nema tragova radioktivnih supstanci koje potiču iz oštećene japanske nuklearne elektrane "Fukušima " pokazuju merenja javnog preduzeća "Nuklearni objekti Srbije".

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.