U Šapcu otvoren dnevni boravak za odrasle

Izvor: Akter, 31.Avg.2015, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Šapcu otvoren dnevni boravak za odrasle

Dnevni boravak za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama, prvi takve vrste u Srbiji, otvoren je danas u Šapcu

Projekat je sufinansirala Evropska unija iz pretpistupnih IPA fondova sa više od 140.000 evra, a realizovali partnerski „Caritas“ Šabac, Grad Šabac i italijanski donator u okviru programa „Otvoreni zagrljaj”. Program je ostvaren u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvom zdravlja Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Srbije, sa ciljem da se poboljša socijalna inkluzija osoba sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama.

Grad Šabac je za ovu namenu obezbedio lokaciju za izgradnju objekta i pomogao uređenje parcele. Pored ustanove za decu i mlade sa autizmom, izgradnjom Dnevnog boravka za odrasle osobe sa mentalnim smetnjama i poteškoćama, Šabac prednjači u socijalnoj zaštiti ovih osoba.

"Grad Šabac ima razvijenu paletu socijalnih usluga, i u ovom teškom vremenu u našem gradu niko ne sme i neće biti zaboravljen. Šabac je otvoren grad i trudimo se da, pored postojećih 15 programa, razvijamo i nove socijalne usluge. Centar za socijalni rad će podržati svaku privatnu inicijativu za proširenje socijalnih usluga. Važno je i to da u ovoj oblasti mnogi mogu da nađu zaposlenje", istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Kako je istakao dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Objekat za dnevni boravak za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama u Šapcu, jedan je od najboljih primera uspešnog projekta.

Dnevni boravak je otvoren u okviru Projekta „Podrška prevenciji rezidencijalnog smeštaja osoba sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama u Mačvanskom okrugu razvojem usluga pomoć u kući i dnevnog boravka u lokalnoj zajednici“.

Korisnici usluge su odrasle osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama. Kapacitet objekta je 35 korisnika kojima su obezbeđeni prevoz i obrok. O njima će brinuti stručnjaci različitih profila, medicinske sestre, obučene negovatelhice i volonteri. Usluga boravka dostupna je svakog dana od 8 do 16 časova.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Šabac dobio dnevni boravak za osobe sa mentalnim smetnjama

Izvor: Blic, 31.Avg.2015

U Šapcu je otvoren Dnevni boravak za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama, prvi tog tipa u Srbiji...U ovom objektu svakog radnog dana boraviće 17 korisnika starijih od 26 godina, iako ima kapacitet za 35 ljudi, sa kojima radi čitav tim stručnjaka – socijalni radnik, defektolog,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.