U Požegi po deset časova nemaju vodu

Izvor: Blic, 19.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Požegi po deset časova nemaju vodu

ČAČAK, IVANJICA - Već peti dan u pet opština zapadne Srbije, koje se snabdevaju sa vodosistema Rzav, traje restrikcija u snabdevanju vodom. U Čačku, Arilju, Požegi, Lučanima i Gornjem Milanovcu naizmenično se isključuju potrošači, a uvedeno je stalno snabdevanje pojedinih delova tih mesta cisternama.

Kako je rekao direktor Javnog preduzeća „Vodovod" u Čačku Zoran Pantović, najteža je situacija u tom gradu, gde od predviđenih 400, potrošači dobijaju 217 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << litara u sekundi. Da bi se ublažile posledice kod građana, juče je voda potpuno isključena kompaniji „Sloboda", koja troši polovinu ukupne količine koja stiže u Čačak. Za područje grada obezbeđeno je nekoliko cisterni koje od 8 časova obilaze pojedina naselja.

- Nema određenog rasporeda po kojem se cisterne šalju u pojedina naselja, već to radimo po pozivu. Cisterne redovno šaljemo svakog jutra u naselje Jezdina, gde zbog slabog pritiska u sistemu, a veće nadmorske visine, nema vode - kažu u Vodovodu.

Restruikcije u opštini Lučani sprovode se od 6 do 12 sati, u Požegi slavine se zavrću po 10 sati, dok Ariljci vodu nemaju 8 sati u toku dana.

Direktor fabrike vode Ljubo Lazović kaže da pomoći nema, čekaju se padavine i apeluje na građane da racionalno troše vodu. U Lučanima i Guči inspekcije obilaze teren i pišu prijave svima koji neracionalno koriste vodu u ovako teškom trenutku, kaže direktor komunalnog preduzeća Rade Milutinović.

- U samoj varoši nema problema, narod se pridržava pravila, ali uveče na seoskom području je katastrofa - kaže Milutinović.

Požega dobija 58 litara vode u sekundi, što je za pedeset odsto manje u odnosu na normalno snabdevanje. Isključuje se grad, noću i po deset časova, a u pojedinim visinskim zonama vode uopšte nema. Zbog toga su postavljene stacionarne cisterne sa vodom u Ulici Bana Milutinovića dvesta metara iznad salona nameštaja „Ginko", Šofer naselju, naselju Visibaba kod prodavnice Start, naselju Bakionica između rezervoara Šanac i Lisišta i na putu za naselje Žabići potezu Požega-Lorest.

Auto-cisterne su po potrebi u prigradskom i seoskom području prema dnevnom rasporedu. U Požegi je zatvoren gradski bazen, zabranjeno je zalivanje i pranje ulica, a građani koji imaju potrebu za cisternama sa vodom treba da pozovu 031/816-361.

Ariljci problem pokušavaju da reše tako što su grad podelili na dve zone i neizmenično ih isključuju po osam sati. Restrikcije se najmanje osećaju u Gornjem Milanovcu, gde se nestašica sa Rzava nadokanđuje vodom iz tri lokalna vodovoda sa planine Suvobor, ali su uvedene mere isključivanja kako bi se pomoglo susednim gradovima.

Raspored isključenja

JP „Vodovod" iz Čačka će od danas ponovo primenjivati stari raspored isključenja pojedinih naselja, tako da danas od 8 časova do srede u 8 časova bez vode će biti: Parmenac, Prijevor i Trbušani, a u sredu od 8 časova do četvrtka u 8 časova Prislonica, Gornja Trepča i Preljina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.