Izvor: Blic, 23.Apr.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nikšiću gase katedru za srpski jezik?

Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću za danas je zakazana sednica Veća, na čiji je dnevni red uvršteno i "razmatranje preimenovanja studijskog programa za srpski jezik i književnost" u odsek za crnogorski jezik, piše podgorički "Dan".

Ovo pitanje je pokrenuo dopis Ministarstva prosvete i nauke, koji je, prema zvaničnim potvrdama, potpisao bivši crnogorski ministar prosvete dr Slobodan Backović, sa zahtevom da se već od septembra upišu prvi studenti na "programu za crnogorski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jezik".

"Dan" dodaje da će za one ranije upisane biće omogućeno da studije završe po programu za srpski jezik i književnost.

Dekan fakulteta prof. dr Bojka Đukanović izjavila je za "Dan" da će pomenuta sednica najverovatnije biti odložena, jer Veće nije dobilo stav studijskog programa za srpski jezik i književnost. Ona je na pitanje povodom informacija da je odsek već odlučio, odnosno da je većina od osam članova Veća studijskog programa za srpski jezik glasala protiv, rekla da joj nije poznato da su zauzeli zvaničan stav.

Ona je dodala da su "sve opcije otvorene kada se radi o tome da li će doći do preimenovanja postojećeg odseka, ili će katedra za srpski jezik nastaviti da radi, s tim što bi u tom slučaju bio otvoren i program za crnogorski".

"Sada ne možemo ništa preciznije da kažemo", izjavila je Đukanovićeva.

Inače, prema tvrdnjama članova fakultetskog Veća, ovo pitanje je na poslednjoj sednici pokrenula prof. dr Rajka Glušica, koja je inače član Komisije za normiranje crnogorskog jezika, formirane da uradi predlog pravopisa. Ona je predložila da se preimenovanje katedre za srpski jezik uvrsti na dnevni red sednice za sredu 23.aprila.

Profesori, koji nisu želeli da se za sada zvanično oglase, kažu da je od osam članova Veća studijskog programa za srpski jezik, pet bilo protiv preimenovanja, dvojica za, dok je jedan predložio da se otvori zasebna katedra za crnogorski jezik.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.