U Kruševcu proglašena epidemija zarazne žutice

Izvor: Blic, 24.Sep.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kruševcu proglašena epidemija zarazne žutice

KRUŠEVAC - Zavod za javno zdravlje iz Kruševca proglasio je epidemiju zarazne žutice na području grada. Od početka godine od ove bolesti obolela je 71 osoba, a na području Rasinskog okruga 90.



Epidemija je prijavljena Institutu za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut" i proglašena nakon što je u poslednjih mesec dana na teritoriji grada registrovano 35 osoba obolelih od zarazne žutice. Trenutno su na Infektivnom odeljenju smeštene 24 osobe obolele od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zaraznog hepatitisa tipa A.

- Epidemija je prijavljena iz dva razloga. Konstatovan je nagli skok obolelih u avgustu, iako se broj obolelih od žutice obično povećava nešto kasnije, najviše u oktobru i novembru. Očekujemo da će se broj obolelih i dalje povećavati. Drugi razlog je to što je registrovan veći broj obolelih kod dece predškolskog i školskog uzrasta koji su najosetljivija populacija. U toku čitave prošle godine nismo imali nijedan slučaj da su deca obolela od žutice - objašnjava doktor Predrag Pavlović, epidemiolog iz kruševačkog Zavoda za javno zdravlje.

Od početka ove godine u Kruševcu je zabeleženo nekoliko porodičnih epidemija, u Mudrakovcu i romskom naselju u Ulici partizanskih kurira, ali je tek povećanje broja obolelih u poslednjih mesec dana alarmiralo nadležne.

- Već u avgustu, kada smo procenili da može doći do povećanja broja obolelih, predložili smo Zdravstvenom centru da poveća broj postelja na Infektivnom odeljenju, što su oni prihvatili i obezbedili čitav osmi sprat sa oko trideset postelja. Nadamo se da će to biti dovoljno. Zavod za javno zdravlje, u saradnji sa Sanitarnom inspekcijom i drugim službama, preduzima odgovarajuće preventivne mere. Posebno smo fokusirani na objekte brze hrane u blizini škola i vrtića i tamo će se sprovoditi stroge mere kontrole - dodaje doktor Pavlović.

On dodaje da je u ostalim mestima Rasinskog okruga, Trsteniku, Aleksandrovcu i Brusu, od početka godine zabeleženo petnaestak slučajeva žutice, ali da se i tamo prati razvoj situacije.

Četvoro obolelih od žutice iz okoline Ražnja

Direktor Infektivne klinike u Nišu prof. dr Žarko Ranković rekao je danas Tanjugu da je na tu kliniku primljeno četvoro pacijenata iz okoline Ražnja sa kliničkom slikom akutnog virusnog hepatitisa A. Ranković, koji je i član Gradskog veća, rekao je da je upućeno upozorenje niškim obdaništima, školama i građanstvu da se pridržava higijenskih mera koje su važile u vreme epidemije žutice u Nišu prošle i u prvoj polovini ove godine. Od nadležnih inspekcija su zatražene pooštrene mere kontrole objekata za pripremanje hrane, napomenuo je Ranković.

"Upozorenje smo uputili i zbog činjenice da je u okruženju Niša, kao što su Knjaževac i Kruševac, već proglašena epidemija žutice", rekao je Ranković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.