U Idvoru čuvaju sećanje na Mihajla Pupina

Izvor: RTS, 03.Okt.2018, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Idvoru čuvaju sećanje na Mihajla Pupina

Žitelji Idvora i fondacija "Mladen Selak" već četiri decenije organiziju surete naučnika, privrednika, inovatora i mladih talenata koji čuvaju sećanje na Mihajla Pupina. Održavaju se 9. oktobra na dan naučnikovog rođenja. Ove godine posvećeni su i stogodišnjici pripajanja Vojvodine Srbiji.
Malo banatsko selo Idvor danas je poznato u svetu po tome što je tu rođen Mihajlo Pupin. Na velikog naučnika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podsećaju njegova rodna kuća, muzej koji je smešten u zgradi stare škole i Narodni dom – Pupinova zadužbina rodnom selu koja je trebalo da postane narodni univerzitet.

Fondacija Mladen Selak tri decenije pomaže u očuvanju Pupinove zaostavštine.
"Fondacija je za 150 godina rođenja Pupina sredila kuću. Kuća je bila u jako lošem stanju. Mladen Selak je još bio živ i mi smo to jako fino odradili. Sad je muzej u dosta teškoj situaciji i činimo ozbiljne napore. Ja se nadam da ćemo mi ovu godinu iskoristiti da nam malo i Pokrajinska vlada i pokrajinski organi više pomognu, jasno, i republički i Idvor da bismo ojačali taj muzej", kaže predsednik Fondacije "Mladen Selak" Milan Božić.
Pupin jedan od osnivača Nase, prvi predsednik Njujorške akademije nauka, humanista i publicista. Za knjigu "Sa pašnjaka do naučenjaka" dobio je Pulicerovu nagradu. Fondacija je objavila 10.000 primeraka i podelila školama.
"Ambasada nam je sad pomogla da se isfinansira taj drugi deo od 10.000, da idemo u novi ciklus podele sa idejom da svaka biblioteka ima bar četiri-pet i više primeraka te knjige. I ja se zalažem da to bude obavezna lektira kako je to u Americi bilo", istakao je Božić.
Pupin je osnovao fond za pomoć siromašnim učenicima i studentima. Čuvajući tradiciju, u Idvoru se svakog leta održava naučni i edukativni kamp za najbolje mlade matematičare i fizičare.
Najuspešnijim učenicima iz Banata na državnim i međunarodnim takmičenjima na dan naučnikovog rođenja biće uručene nagrade, a profesorima i istraživačima Pupinove medalje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.