Turska obnavlja tvrđavu Ram na Dunavu

Izvor: RTS, 23.Feb.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska obnavlja tvrđavu Ram na Dunavu

Tvrđavu Ram, u istoimenom selu na putu između Požarevca i Velikog Gradišta, rekonstruisaće i konzervirati Turska. To utvrđenje je, na temelju stare utvrde, sultan Bajazit Drugi Mudri preuredio i ojačao za odbranu od artiljerijskog oruđa 1483. godine.
Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture, čije je sedište u Smederevu, teritorijalno je nadležan za tvrđavu u Ramu, prenosi Beta. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Zavod je dao potrebnu saglasnost za radove na tvrđavi koja će, prema planu turske strane, biti završeni za 10 meseci, rekao je direktor Regionalnog zavoda Veroljub Ranković.
Turska agencija za obnovu i ekonomski razvoj Tika angažovala je projektantsku kuću iz Ankare za izradu projekta restauracije i obnove ramske tvrđave.

Ramska tvrđava, od 850 kvadrata, imala je pet kula s prizemljem i tri sprata. Na svakom spratu bio je po jedan otvor za top.
Ranković je najavio da se ubrzo može očekivati dogovor sa predstavnicima projektantske kuće iz Ankare o izradi dokumentacije za nastavak restauracije i konzervacije smederevskog utvrđenja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.