Turističke agencije pod lupom novih propisa

Izvor: Blic, 01.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turističke agencije pod lupom novih propisa

Osnivanje državne kompanije za razvoj turizma i pooštravanje odgovornosti za turističke agencije bi trebalo da budu ključne novine u predstojećim izmenama Zakona o turizmu.

Goran Petković, državni sekretar za turizam, kaže da su nacrt novih zakonskih rešenja već pripremili i ovih dana bi trebalo da ga upute Vladi Srbije i ako sve bude išlo po planiranoj satnici, uključivanje u skupštinsku proceduru bi trebalo da usledi do kraja ovog meseca.

Menjaju se i kriterijumi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kategorizacije hotela, a potpuno izbacuju za restorane.

- Kategorizacija restorana u svetu gotovo da i ne postoji. Dešava se da vrhunski restorani izgube zvezdicu zato što nemaju domaću i stranu vinsku kartu, a kuhinja im je isključivo strana. Prosto je neverovatno da vrhunski restoran koji ima italijansku i francusku kuhinju i uz to francusku i italijansku vinsku kartu nema veću zvezdicu jer uz takvu hranu neće da služi domaća vina - objašnjava Petković.

Iz izmene zakona biće izbačene neke odredbe, kao što je na primer lovni turizam ili omladinski turizam.

- Jednostavno, u zakonu oni su tu da pokažu da takav turizam postoji, ali se za njih ne vezuje nikakva odgovornost ili kazna, a mi zakonom želimo da regulišemo prava, ali i obaveze radnika u turizmu. Ono što ne postoji u zakonu sigurno je da će regulisati samo tržište. Na primer, u zakonu ne postoji turizam za avanturiste, a mi znamo da na našim planinama sve više gostuju strani paraglajderi - navodi Petković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.