Izvor: B92, 18.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri strana jezika u osnovnoj školi

Beograd -- U Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Sremčici počeo je pilot-projekat dobrovoljnog učenja tri strana jezika.

Ukoliko se projekat pokaže uspešnim, Ministarstvo prosvete će uvesti mogućnost učenja tri jezika u čitavoj zemlji. Učenici u osnovnoj školi u Sremčici danas počinju da u isto vreme uče engleski, nemački i ruski. Za dve godine srpsko školstvo prešlo je put od ukidanja engleskog za prvake do uvođenja tri strana jezika od početka školovanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ministar prosvete Slobodan Vuksanović je naglasio da od volje učenika, ali pre svega roditelja, zavisi da li će neko učiti tri jezika ili dva kao do sada: "Strani jezici će im biti potrebni koju god profesiju da izaberu. Dakle, strani jezici, kompjuteri, sport. To su stvari o kojima ne treba diskutovati, to je kao jutarnje umivanje."

Školi "Vuk Karadžić" u uvođenju ovakve nastave pomogli su Britanski savet, Ruski dom i Geteov institut. Ambasador Rusije Aleksandar Aleksejev rekao je učenicima u Sremčici da, ako jednoga dana žele da rade u velikoj Evropi, ne samo Evropskoj uniji, moraju da znaju strane jezike.

Učenici koji će učiti tri strana jezika u školi u Sremčici dolaze iz različitih razreda, pa će onaj predmet koji nisu do sada slušali, imati kao neku vrstu dodatne nastave jer je nemoguće bilo formirati trojezična odeljenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.