Treći svetski rat uživo, na Internetu

Izvor: NovaEnergija.net, 27.Mar.2016, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treći svetski rat uživo, na Internetu

Čini se da svaki dan čitamo o internet napadima koji ruše sajtove i upadaju u mreže, ali teško je vizualizovati ove aktivnosti. Ovo je pregled različitih načina praćenja online napada na celoj planeti i u realnom vremenu.
Većina informacija koje omogućavaju ove live mape izvučene su iz miksa stvarnih meta i honeypot-ova, mamaca koje security kompanije postavljaju da skupe datu o izvorima, metodama i učestalosti napada. Takođe, organizacije koje su u >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << nekim mapama označene kao „napadači“ mogu da budu kompromitovani sistemi unutar tih organizacija koji se koriste da preusmere napade lansiranje sa druge lokacije.
The FireEye postao je poznat preko priče na 60 Minutes o sajber-napadima na trgovce i njihove sisteme kreditnih kartica. Nije mnogo podataka uključeno, ali su zabavne za gledanje.
Norse Corp. sa druge strane sakuplja brojne podatke o svakom napadu, kao što su ime organizacije koja napada i internet adresa, grad mete i napadnut servis, kao i najpopularnije države mete i napadači.
Sličan servis prepun informacija daje Arbor Networks. Arbor tvrdi da mapu omogućavaju podaci više od 270 ISP mušterija iz celog sveta koji su se saglasili da anonimno podele saobraćaj na mreži i statistiku napada. Takođe, ovaj servis pruža pregled ranijih napada unazad sve do juna 2013. godine.
Kaspersky Cyberthreat Real-time Map zahteva registraciju što je minus, ali jeste najzabavniji. Iza 3D i raznobojne mape nalazi se anonimna data od različitih Kaspersky servisa za skeniranje. Kao takva, ova relativno interaktivna mapa dopušta da promenite layout izborom brojnih vrsta pretnji, kao što su email malware, website napadi itd.
F-SecureTrend Micro i Team Cymru odvode posetioce na automatizovanu turu oko sveta, koristeći nešto slično Google Earth-u i podatke bazirane na virusima najpoznatijih malware porodica.
Honey Map nije atraktivna, ali registruje korisne informacije o real-time napadima na honeypot sisteme, uključujući linkove za malware analizu od Virustotal-a. Na kraju, OpenDNS Labs pru-a zanimljive podatke i grafiku.
Izvor: krebsonsecurity.com
ScreenShot: digitalattackmap.com, map.norsecorp.com, fireeye.com
 

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.