Tražili vodu, stigli na sud

Izvor: Politika, 10.Dec.2012, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tražili vodu, stigli na sud

Penzioneri iz naselja Bocke okrivljeni da su savladali obezbeđenje Skupštine grada Novog Sada

Novi Sad – Meštani novosadskog prigradskog naselja Bocke tražili su vodu a završili su na sudu! Njih desetoro juče je moralo da se javi prekršajnom sudiji po prijave policije koja ih tereti za narušavanje javnog reda i mira na sednici Skupštine grada, 25. novembra, prošle godine. Građani Bocki došli su tada u zgradu Skupštine sa namerom da o svom problemu upoznaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odbornike, ali se prilikom ulaska u salu isprečilo obezbeđenje.

Žitelji legalno izgrađenog naselja, koje je udaljeno svega pet kilometara od Novog Sada, protestovali su više puta pred Gradskom kućom i Vladom AP Vojvodine, kako bi skrenuli pažnju da jedino oni na području grada nemaju vodovod i kanalizaciju. Na rešenje problema čekaju još od sredine devedesetih, kada je urađen idejni projekat, ali je svaka vlast potom samo obećavala.

– U zgradu smo ušli bez ikakvih problema, sa ostalim odbornicima i novinarima. Pre toga, inicijativni odbor za izgradnju komunalne infrastrukture u Bockama pisao je tadašnjem predsedniku Skupštine grada Aleksandru Jovanoviću da dopusti da se obratimo odbornicima i iznesemo probleme naselja. Pošto nam nije odgovoreno, smatrali smo da je ulaz dozvoljen – priča nam koordinator odbora Miroslav Ilić.

Problem je, međutim, nastao na ulasku u salu, gde je obezbeđenje pokušalo da zaustavi „nezvane goste“. Došlo je do guranja i vrata su popustila... Posle pola sata pojavila se policija i legitimisala meštane Bocki, koji su u međuvremenu novinarima davali izjave u skupštinskoj sali.

– Policajci nisu pitali šta se dogodilo, samo su uzeli brojeve ličnih karti. U prijavi su napisali da smo nasrnuli na radnike obezbeđenja, uhvatili ih za revere, odgurali i nasilno otvorili vrata sale, što nije istina. Nas su pokušali da odguraju neki ljudi koji su bili u civilnoj odeći. Uvrtali su nam ruke, iako niko od nas nije mlađi od 60 godina, a neki imaju i preko 80. Sada bi neko trebalo da poveruje da su penzioneri savladali obezbeđenje u punoj fizičkoj spremi – ogorčen je Ilić.

U salu Skupštine grada ušlo je dvadesetak žitelja Bocki, ali je policija napisala prijavu protiv deset. Miroslav Ilić, Nenad Ćirković, Drago Vraneš, Branko Marjanović i Vladimir Banić terete se zbog upotrebe fizičke snage, a Milica Marjanović, Violeta Ferenc, Milutin Ševo, Milja Stjepanović i Nedeljka Bajić za drsko i bezobzirno ponašanje, jer su ušli i seli na mesta predviđena za odbornike.

– Operisan sam i ugrađen mi je bajpas. Kada je gužva u autobusu, čuvam se da se ne oslonim na nekog, a optužuju me da sam učestvovao u tuči sa obezbeđenjem. Strašno! Očigledno je da su prijave podnete po nečijem nalogu, onako odreda, i da se nije vodilo računa o činjenicama – kaže Branko Marjanović.

Dvadeset petog novembra sednica nije održana u zgradi Skupštine grada, već u zgradi Vlade Vojvodine. Tadašnji gradonačelnik Igor Pavličić i predsednik Skupštine Aleksandar Jovanović nisu hteli da prime delegaciju meštana Bocki (Jovanović je uslovljavao da razgovara samo sa jednim predstavnikom, što su oni odbili). Kada su čuli da je lokacija za održavanje sednice promenjena, nezadovoljni građani došli su pred zgradu pokrajinske vlade, ali im policija nije dozvolila ulaz.

U Bockama i dalje nema vodovodne ni kanalizacione mreže. Ove godine, zbog velike suše, bunari su im presušili, pa su se čak i tehničkom vodom snabdevali iz cisterni. Svaka porodica ima svog vodonošu, od kojeg u proseku na desetak dana naručuje vodu koju iz cisterne istače u bunare, a taj trošak po domaćinstvu iznosi od 4.000 do 10.000 dinara. Naseljem čak kruže vozila sa natpisom „voda“ i brojem telefona na koji se može poručiti!

Inicijativni odbor za izgradnju infrastrukture u naselju Bocke pre mesec i po dana sastao se sa novim gradonačelnikom Milošem Vučevićem. Dobili su, kažu, usmeno obećanje da će se dogodine raditi glavni projekat vodovoda i kanalizacije. Sada očekuju da gradska vlast i pismeno potvrdi da će konačno krenuti u rešavanje njihovog višedecenijskog problema.

-----------------------------------------

 Voda nije ni za baštu

Meštani Bocki ističu da voda u njihovom naselju sa oko 1.000 kuća i 3.000 stanovnika nije ni za zalivanje bašte, a kamoli za piće, pranje sudova i kupanje. Institut za javno zdravlje Vojvodine više puta je potvrđivao neispravnost vode zbog streptokoka, koliformnih bakterija i ostalih mikroorganizama fekalnog porekla. Fotokopije ovih izveštaja meštani su uredno slali gradskoj vlasti. Zbog velikog snega sada su u problemu da vodu dopreme i cisternama.

-----------------------------------------

Saslušavani u grupama

Sudija Prekršajnog suda u Novom Sadu Olivera Odavić podelila je juče okrivljene meštane Bocki u tri grupe, koje je pozvala u 9, 10.30 i 12 časova da bih ih lakše saslušala. Davanje iskaza završeno je u 13 časova. Meštani Bocki tražili su za novo ročište suočavanje sa policijskim službenikom koji je potpisao prijavu i saslušanje svedoka – odbornika i novinara koji su prisustvovali događanjima u Skupštini grada.

Miroljub Mijušković

objavljeno: 11.12.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Građanima Bocki prekršajne prijave za upad u salu skupštine

Izvor: Novine novosadske, 10.Dec.2012

U Prekršajnom sudu u Novom Sadu danas su saslušani građani Bocki koji su u novembru prošle godine upali u salu skupštine grada. Incident je rezultirao prekršajnim prijavama zbog nasilničkog, drskog i bezobzirnog ponašanja, ali žitelji Bocki kažu da su samo želeli da skrenu pažnju tadašnje...

Nastavak na Novine novosadske...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.