Trag trgovine organima vodi u Makedoniju

Izvor: Politika, 24.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trag trgovine organima vodi u Makedoniju

Ubeđen sam u istinitost podataka Karle del Ponte, ukazivao sam na ilegalne transplantacije na Kosovu, kaže dr Ninoslav Ivanovski

Skoplje – Makedonija se po drugi put ove godine našla u žiži priča o ilegalnoj trgovini ljudskim organima: prvi put jesenas povodom afere s privatnom prištinskom klinikom za transplantaciju bubrega, i ovih dana kada je pomenuta kao jedna od destinacija za trgovinu organima Srba nestalih na Kosovu.

U oba slučaja nije se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << otišlo dalje od nezvaničnih priča koje su učestala tema u makedonskim medijima i poricanja makedonskih zdravstvenih i policijskih organa da je u Makedoniji registrovana takva pojava. Nasuprot njima, sa skopske Neurološke klinike javnost je alarmirana o prljavim rabotama oko prodaje i transplantacije ljudskih organa, a kada je istim povodom, 2007. godine, Makedonija spomenuta u izveštaju Američke zdravstvene organizacije, makedonska vlada je održala konsultacije sa zdravstvenim institucijama i naložila da se slučaj ispita i utvrde činjenice.

U senci pokušaja da se demantuje da je Makedonija važna destinacija u takozvanom hirurškom turizmu ostalo je svedočenje neurologa doktora Ninoslava Ivanovskog o „nečasnoj” ponudi izvesnog izraelskog državljanina da započnu biznis s presađivanjem bubrega njegovim zemljacima u skopskoj klinici.

Doktor Ivanovski, koji je, posle zakasnelog priznanja Karle del Ponte o zloupotrebi Srba u trgovini sa vitalnim organima, Prištinu označio kao centar ilegalne transplantacije bubrega, što je kasnije potvrđeno hapšenjima i zatvaranjem privatne prištinske klinike „Medikus”, pristao je da u razgovoru za „Politiku” kaže nešto više o „hirurškom turizmu”.

– Nemam saznanja da su organi Srba sa Kosova prodavani i transplantirani u Makedoniji, iako je naša klinika jedinstvena i ima uvid u sve transplantacije bubrega na tlu Makedonije. Ubeđen sam, međutim, u istinitost podataka koje je u svojoj knjizi navela Del Ponteova, pre svega zato što sam prvi ukazao na nelegalne transplantacije organa u privatnim klinikama na Kosovu. Takvu informaciju sam letos dobio od turskih kolega, što se kasnije potvrdilo kao tačno – kaže Ivanovski.

On nam je prepričao kako se pre desetak godina na skopskoj klinici pojavio izraelski hirurg koji je skopskim kolegama ponudio „biznis”, predloživši im da mu omoguće da presađivanje bubrega svojim zemljacima organizuje u Skoplju, a da zaradu, naravno, dele. Izraelac je tada rekao da su pacijenti i bubrezi za transplantaciju „njegova briga”.

– Mi smo ponudu odbili pre svega zato što sam posumnjao u razloge zbog kojih bi se transplantacija bubrega obavljala u Skoplju, a ne u Izraelu. Kako sam kasnije čuo, isti čovek je svoju ideju realizovao u Estoniji, ali je otkriven i proteran, a estonska vlada se kasnije zbog toga javno izvinila – kaže doktor Ivanovski.

Skopska klinika i doktor Ivanovski staraju se o postoperativnom oporavku tridesetoro pacijenata s Kosmeta kojima je bubreg presađen u Pakistanu, Indiji, Egiptu... Među takvima je i deset makedonskih državljana. Kako su njima obezbeđeni bubrezi za transplantaciju nije poznato, ali je činjenica da su mnoge operacije urađene traljavo, jer je postoperativni tok bio praćen infekcijama, a bilo je i smrtnih slučajeva. Ivanovski nam je rekao da se cena bubrega na „tržištu” kreće od 40.000 do 100.000 dolara, da je reč o unosnom biznisu koji rezultira nelegalnom trgovinom ljudskih organa.

Mile Radenković

-----------------------------------------------

Makedonski doktori operišu u Prištini

U privatnoj prištinskoj klinici „Medikus”, poznatoj kao „klinika užasa”, koja je sredinom novembra zatvorena, honorarno je radio i neimenovani lekar iz Makedonije. Taj podatak je novinarima obelodanio portparol kosovske policije Veton Eljšani. Skopska televizija A1, koja je revnosno s lica mesta izveštavala o aferi „Medikus”, između ostalog je objavila da svakodnevno iz Skoplja u Prištinu putuju desetine eminentnih makedonskih lekara koji honorarno rade u privatnim klinikama i u ordinacijama na Kosovu.

----------------------------------------------------

Izraelska i turska veza

Glavni „mozgovi” u nelegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Makedoniji su izraelski državljani, hirurg Zaki Šapira i glavni posrednik Moše Harel. Doktor Šapira je onaj isti koji je 1999. godine lekarima skopske klinike nudio saradnju na presađivanju bubrega i posle taj biznis realizovao u Estoniji, Moldaviji i Turskoj, zajedno s turskim hirurgom Jusufom Ercinom Sonmezom, koji je bio glavni operator u prištinskoj klinici za ilegalno presađivanje bubrega.Moše Harel je uhapšen u Prištini i označen je kao glavni operativac u pronalaženju „darodavaca” bubrega i onih koji su ih kupovali po ceni i do 120.000 evra.

[objavljeno: 25/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.