Topličin venac postaje muzej na otvorenom

Izvor: RTS, 17.Sep.2018, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Topličin venac postaje muzej na otvorenom

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica u Beogradu usvojila je Inicijativu za postavljanje skulptura vajarke Olge Jevrić koje je poklonila gradu. Usvojene su i inicijative za podizanje spomen-obeležja rok muzičaru Milanu Mladenoviću, kao i inicijativa da se jedna ulica imenuje po srpskom dobrotvoru Janisu Janulisu.
Zamenica predsednika Skupštine grada Beograda i predsednica Komisije za spomenike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i nazive trgova i ulica Andrea Radulović, navela je da se postavljanjem osam skulptura Olge Jevrić u parku na Topličinom vencu stvoriti muzej na otvorenom.

"Takođe, postavljanjem spomen-obeležja Milanu Mladenoviću zaokružićemo rekonstrukciju platoa ispred Doma omladine, koji više neće biti samo lep, već i svojevrsno spomen-obeležje", rekla je Radulovićeva.
Podsetila je da se u ovoj godini obeležava stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata i dodala da je to prilika da se Grad Beograd, dodeljivanjem naziva ulici, oduži dobrotvoru Janisu Janulisu za sve zasluge koje je učinio za srpski narod na Krfu.
U saopštenju se takođe navodi da je glavni urbanista Milutin Folić, na ideju arhitekte Borisa Podreke, podneo inicijativu za postavku osam skulptura Olge Jevrić u rekonstruisanom parku na Topličinom vencu, koji se uređuje po zamisli ovog svetski poznatog arhitekte.
"Park je zamišljen kao omaž Olgi Jevrić, kako bi se skulpture naše najveće vajarke učinile vidljivim za prolaznike. Postavljanje skulptura na predloženoj lokaciji učiniće da se oplemeni javni prostor, a ujedno predstavlja i jedan od načina da se posetiocima predstavi deo umetničkog opusa jedne od najvećih domaćih likovnih autorki", istakao je Folić.

Pomenute skulpture je, pored mnogih drugih, poklonila Gradu Beogradu i one se trenutno nalaze u Kući legata.
U saopštenju se navodi da je Beograđanka Jelena Spasić podnela inicijativu da se jednoj ulici u Beogradu dodeli naziv po Janisu Janulisu, koji je bio seljak sa ostrva Krf koji je srpskoj vojsci kada se 1916. godine i posle albanske golgote poklonio zemlju na kojoj su podigli logor, i odakle su prebačeni na Solunski front.
"Inače, Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, odužujući se ovom srpskom dobrotvoru, podiglo je spomenik Janisu Janulisu u centru sela Agios Mateos", rekla je Spasićeva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.