Toplane spremne za grejnu sezonu

Izvor: B92, 28.Sep.2010, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toplane spremne za grejnu sezonu

Beograd -- Toplane su spremne za početak grejne sezone, čak i ako grejna sezona počne ranije, kaže predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Dejan Stojanović.

Stojanović međutim, upozorava da će pomoć države biti neophodna svim toplanama u Srbiji ukoliko se na relaciji Vlada-Srbijagas-Toplane ne postogne dugoročno rešenje.

O eventualnom poskupljenju gasa znaće se više za desetak dana, kada će o tom problemu raspravljati Vlada Srbije. Međutim, već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sada se zna koliko bi poskupljenje gasa uticalo na cenu grejanja.

"Više puta je govoreno da energenti u ovom našem poslu nose blizu 70 procenata u kalkulaciji cene grejanja. Znači, elementarnim matematičkim operacijama se može doći do toga da bi u tom slučaju ako bude tih najavljenih 20 procenata, grejanje trebalo da poskupi 14 procenata", rekao je Stojanović, gostujući u Vestima TV B92.

Veliki broj toplana i dalje ima problem sa naplatom potraživanja, pa ne može da izmiri svoja dugovanja Srbijagasu i NIS-u.

"U ovom trenutku Srbijagasu se duguje negde oko 7-7,5 milijardi dinara, dok je dug za mazut praktično iz prethodne grejne sezone završen, ili će biti završen do 15. oktobra", kaže Stojanović.

„Postoji nekoliko gradova koji imaju jako velike dugove iz nekih prethodnih perioda, i to zapravo problem. Tu su Trstenik, Kragujevac, Priboj, da ne nabrajam sad dalje - Bor, Majdanpek, tamo je situacija vrlo loša godinama unazad. Potraživanja su negde na nivou otprilike između 4 i 5 milijardi dinara", dodao je on.

Rešenje problema koji se iz godine u godinu ponavljaju Stojanović vidi u zajedničkom dogovoru Vlade, Srbijagasa i toplana, jer kako kaže - ovakav sistem rada postaje neizdrživ, a kao jedan od ključnih problema navodi to što država nije napravila socijalne karte, koje bi omogućile siromašnim građanima Srbije da grejanje plaćaju po povoljnijim cenama.

Škundrić: Vlada će pomoći

I ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić potvrdio je da će grejna sezona u Srbiji početi na vreme. On je najavio pomoć onima koji nisu u stanju sami da obezbede energente.

"Mislim da je najvažnije da su toplane pripremljene, da mogu da uđu u grejnu sezonu. Vlada će zajedno sa lokalnim samoupravama sistemom mera omogućiti potrebno snabdevanje energentima onih toplana koje nisu u u mogućnosti to same da urade. U narednih desetak dana taj sistem mera će biti donet u celini, i na bazi njega će se doneti odluke u vezi sa venezualnim korigovanjem cene grejanja", rekao je Škundrić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.