Toplane: Sigurno grejanje u narednih mesec dana

Izvor: Blic, 20.Okt.2010, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toplane: Sigurno grejanje u narednih mesec dana

Predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović izjavio je danas da će toplane moći da nastave isporuku toplotne energije sa sadašnjim količinama energenata u narednih mesec dana.

Nakon sastanka radne grupe Ministarstva rudarstva i energetike koja prati snabdevanje energijom i energentima, on novinarima nije mogao da kaže šta će se desiti nakon tog vremena, ali je izrazio očekivanje da će problem biti rešen. Prema njegovim rečima, 24 toplane su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mazut dobile kao pozajmicu iz Robnih rezervi, a više od 20 ih je potpisalo ugovor sa Naftnom industrijom Srbije (NIS) o isporuci tog energenta.

Stojanović je naveo da su sa početkom grejne sezone toplane povećale naplatu, koja u proseku iznosi 65 do 70 odsto, ali je istakao da to još uvek nije zadovoljavajući procenat. ije mogao da kaže koliko iznose ukupna dugova

Ministarstvo energetike: Struja će poskupeti

Državni sekretar Ministarstva rudarstva Nikola Rajaković naveo je nakon sastanka radne grupe da u Srbiji "ima svih goriva u dovoljnim količinama, osim uglja." On je kazao da je "grejanje na struju neodrživo", naglasivši da grejanje električnom energijom ne može da bude najjeftinije, što znači da će struja morati da poskupi.

građana i privrede za grejanje, što će se, kako je dodao, znati krajem oktobra ili početkom novembra. "U ovom trenutku dug toplana ka NIS-u je oko 170 miliona dinara", rekao je on.

Stojanović nije mogao da kaže kada bi i za koliko grejanje moglo da poskupi, ali je naveo da se radi na ukidanju uredbe koja ograničava cene grejana. Prema njegovim rečima, svaka lokalna samouprava će odrediti visinu poskupljenja, a to će se utvrditi nakon usvajanja nove metodologije koja će podrazumevati fiksni i varijabilni deo cene, a uređena je kao u zemljama koje su prošle tranziciju.

NIS je nakon sastanka u Ministarstvu rudarstva saopštio da garantuje isporuku mazuta toplanama za narednu zimsku sezonu i da ima dovoljne količine tog energenta za sve potrebe toplana.

NIS je, kako je istaknuto, obezbedio dovoljne količine mazuta kako bi regulisao redovnu sezonsku potražnju, a u slučaju prevelike potražnje, NIS će povećati obim proizvodnje ili će uvesti potrebnu količinu po istim cenama za kupce.

Prema navodima NIS-a, ukupna potraživanja od toplana Srbije prelaze 400 miliona dinara za isporuku mazuta. Od toga, oko 150 miliona dinara se odnosi na već isporučen mazut za prethodnu grejnu sezonu, a 250 miliona je stari dug toplana od 2002. NIS je odmrzao račune, odnosno ukinuo menice toplana koje su bile aktivirane kako bi se otplatili dugovi da bi se na vreme pripremile za grejnu sezonu, a od države očekuje pronalaženjue boljeg rešenja za otplatu duga toplana.

Bajatović: Sa ovakvom naplatom gasa do februara

Direktor „Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je danas da bi to javno preduzeće moglo da finansira isporuku energenata sa trenutnim stepenom naplate do kraja februara naredne godine.

Srbijagas će u dogovoru sa Vladom Srbije morati da razmotri koliko može da se zaduži da bi grejnu sezonu finansijski mogao da "iznese do kraja, odnosno do maja sledeće godine", rekao je on nakon današnjeg sastanka.

Kako je dodao, "ako se stepen naplate poveća na 70 odsto i dođe do korekcije cene grejanja, ta suma bi mogla biti do 200 miliona dolara novog zaduženja do kraja grejne sezone".

Bajatović je „istakao" da Srbijagas nema problema sa raspoloživim količinama gasa kada su u pitanju daljinski sistemi grejanja, ali je problem što će se sa trenutnim cenom grejanja teško isplatiti inostrani dobavljači.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.