Toma Fila lobira za rešavanja crkvenog spora

Izvor: Politika, 09.Avg.2010, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toma Fila lobira za rešavanja crkvenog spora

Beogradski advokat makedonskog porekla Toma Fila s grupom makedonskih građana u Beogradu formirao je lobi grupu koja treba da pomogne u prevazilaženju spora između Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) i Srpske pravoslavne Crkve (SPC), javila je makedonska televizija Kanal 5 televizija.

Fila je za Kanal 5 naveo da zajedno sa makedonskim ambasadorom u Srbiji, Ljubišom Georgievskim, predvodi lobi grupu formiranu u Beogradu.

U toj grupi se nalazi tridesetak >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << intelektualaca, diplomata i biznismena, koji predvode inicijativu, kako je naveo, da vrh SPC popušta i dozvoli autokefalnost MPC-OA.

Fila, koji je i savetnik poglavara SPC-a Irineja, smatra da su pregovori između dveju crkva jedini način za rešavanje spora.

„Sve makedonske i srpske vladike su postali u vreme bivše Jugoslavije. Oni se poznaju međusobno i zato moraju rešenje da traže u dijalogu”, rekao je Fila.

On je dodao da je Jovan Vraniškovski ozbiljan deo spora ali je ubeđen da se odluka apelacionog suda u Makedoniji koji tereti Vraniškovskog za proneveru crkvenih para dok je bio makedonski vladika, doneta da bi se komplikovali odnosi pre Ilindana. Tada po tradiciji makedonski državni vrh treba da poseti manastir Prohor Pčinski.

„Ukoliko je moj presednik odlučio da dođe u manastir on bi bio dočekan s visokim crkvenim počastima”, izjavio je Fila misleći na makedonskog predsednika Đorđa Ivanova.

Fila ima dvojno državjanstvo - makedonsko i srpsko, i već duže vremena radi i živi u Beogradu.

Makedonski arhiepiskop Stefan nije rekao kada bi eventualno počeli pregovori između SPC i MPC.

On nije potvrdio spekulacije makedonskih medija da bi to moglo da bude u oktobru.

On je juče novinarima rekao da će se to pitanje otvoriti onda kada za to dođe vreme.

„Ova letnja vrućina ne dozvoljava mnogo putovanja. Razgovori će verovatno biti u svežijem vremenu”, rekao Stefan upitan kada bi se nastavali razgovori.

Beta

objavljeno: 09/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.