Todorić kupio bioskop Jadran

Izvor: Press, 25.Jun.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Todorić kupio bioskop 'Jadran'

Hrvatski tajkun Ivica Todorić preko lanca marketa „Idea" preuzeo ekskluzivni poslovni prostor u samom centru Beograda, cena transakcije nije poznata  Vlasnik hrvatske kompanije „Agrokor" Ivica Todorić kupio je kultni beogradski bioskop „Jadran", koji se nalazi na Trgu Republike, u najstrožem centru grada, saznaje Press. Hrvatski biznismen je kupovinu obavio preko svog lanca marketa „Idea" jer namerava da širi biznis u Srbiji i na ovaj način.Todorić >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je osim „Jadrana" kupio i bioskop „Voždovac", koji je nekada takođe bio vrlo popularan među Beograđanima. Ovi bioskopi već dugo nisu u funkciji, a „Idea" je vlasništvo nad njima otkupila od dve kiparske firme, koje su ih preuzele nakon što je u privatizaciji 2007. godine preduzeće „Beograd film" kupio domaći biznismen Nikola Đivanović.
Ponovo bioskop?
U „Idei" su nam juče potvrdili da su kupili dva beogradska bioskopa.
- Tačna je informacija da je kompanija „Idea" kupila bioskope „Jadran" i „Voždovac", sa namerom da u skladu sa važećim urbanističkim planom na pomenutim lokacijama razvija onu vrstu biznisa koja je i predviđena važećim urbanističkim uslovima - navode u „Idei".
Na naše pitanje šta su tačno planovi kompanije „Idea" i da li će na tim lokacijama možda da napravi svoje markete, u hrvatskoj kompaniji tvrde da im to nije namera.
- Nije nam cilj da tamo razvijamo markete. Iako je primarni biznis „Idee" trgovina, mi želimo u sredine u koje dolazimo da budemo deo socijalnog života građana, pa da uz maloprodaju uložimo i u neke dodatne sadržaje, kao što je i ovaj slučaj - kažu u ovoj hrvatskoj kompaniji. Oni nisu želeli da odgovore na pitanje od koje su tačno kiparske kompanije i kada kupili ova dva bioskopa, kao i kolika je vrednost tog posla.
Kompanija „Agrokor" Ivice Todorića, u čijem sastavu je i trgovinski lanac „Idea, do sada je u Srbiju uložila 450 miliona evra i zapošljava oko 7.000 radnika.
U Urbanističkom zavodu Beograda kažu da je detaljnim urbanističkim planom bioskop „Jadran" planiran za komercijalne delatnosti.
- Vrsta komercijalnih delatnosti zavisi od potreba investitora. Dozvoljene su sve vrste komercijalnih delatnosti koje ne ugrožavaju životnu sredinu. Za područje duž ulice Vojvode Stepe, gde se nalazi bioskop „Voždovac", u toku je izrada plana detaljne regulacije - navode za Press u Urbanističkom zavodu.
Tihi bojkot u Hrvatskoj
Predsednik UO „Droge Kolinske" Slobodan Vučićević komentarišući najnoviji „ulazak" hrvatskog kapitala u Srbiju kaže za Press da su „srpske police sve punije proizvodima iz Hrvatske".
- A našim kompanijama u Hrvatskoj promet stagnira. Šta smo postigli prošle godine, to je to, pomaka nema. Jedino je novo što su police za hrvatske proizvode u Srbiji još otvorenije. Očigledno je neophodno da padnu te psihološke prepreke u glavi, da se nekako uklone iz glava tamošnjih vlasnika trgovina, političara. Treba dozvoliti da srpski proizvodi uđu, pa neka onda potrošači biraju - smatra Vučićević.
Bojan Radun, izvršni direktor srpske kompanije „Nektar", ističe za Press da preko 50 odsto trgovačkih lanaca u Hrvatskoj ne želi da drži našu robu, a i oni koji to urade, uzmu vrlo uzak i probran asortiman.
- Tako da, fakat, postoji jedan tihi bojkot. Takođe, njihovi potrošači su lojalni svojim proizvodima. Za to je zaslužno i javno mnjenje i razne kampanje, pa i samim tim što im i ne nudite mnoge druge proizvode - opisuje Radun svoje iskustvo.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.