Titovi naslednici smo njegova deca i ja

Izvor: Glas javnosti, Beta, 16.Mar.2010, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Titovi naslednici smo njegova deca i ja

BEOGRAD - Udovica Josipa Broza Tita Jovanka Broz izjavila je da država Srbija nezakonito raspolaže imovinom nakadašnjeg predsednika SFRJ, jer su ona i Titova dva sina jedini naslednici i vlasnici autorskih prava.

Jovanka Broz rekla je u razgovoru za jedan beogradski dnevni list da je Savezni ustavni sud 29. januara 2002. godine doneo odluku, kojom je utvrđeno da je Srbija dužna da imovinu Josipa Broza Tita vrati njegovim zakonskim naslednicima.

- Tom odlukom utvrđeno je >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da je zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su vezane za život i rad Josipa Broza Tita nesaglasan sa Ustavom tadašnje Savezne Republike Jugoslavije - navela je Jovanka Broz.

Kako je precizirala, presudom Četvrtog opštinskog suda u Beogradu iz 1984. godine ona i Titovi sinovi Žarko i Aleksandar Broz oglašeni su za jedine naslednike Titovih dela i vlasnike autorskih prava, a njena lična imovina ne podleže ostavinskoj raspravi i Republika Srbija nezakonito njome raspolaže.

Jovanka Broz kritikovala je zbog kršenja autorskih prava kompaniju "Večernje novosti", koja je prošle godine objavila "Titov dnevnik" i organizatore izložbe "Tito-foto", postavljene tokom druge polovine februara u Muzeju istorije Jugoslavije.

- Duboko sam povređena tom izložbom! Zaprepastilo me je da bez bilo kakvog razgovora sa mnom, bez pitanja i odobrenja objavljuju moje fotografije - rekla je Jovanka Broz i dodala da Brozovi naslednici sudskom odlukom imaju pravo na honorare za sve što se o njemu objavljuje.

Prema rečima Jovanke Broz, na izložbi su prikazane fotografije iz lične, privatne arhive, pa je takođe bilo moralno da bude pitana za dozvolu za njihovo objavljivanje, jer je reč o delikatnim, intimnim stvarima.

Doticnu drugaricu suprug nije zarezivao u poslednjim godinama svog zivota,a cak sta visse drzao

ju je u kucnom pritvoru.Zakoni bivse drzave nisu vise srecom vazeci a pogotovu ne u ovoj osakacenoj Srbiji,cemu su najvise oni doprineli.U Srbiju su dosli goli i bosi,radili protiv nje i sad

bi hteli nesto da nasledjuju.Zaboravlja doticna da vise ne moze da zari i pali pa se poziva na neka

graqjanska prava.Ko je smeo da se pozove na gradjanska prava u vreme njihove strahovlade ?

Joko pobogu a za koga ti to trazis autorska prava ? Kome ces da ostavis imovinu u nasledstvo?

Hoces li ti i Titovi sinovi da platite odstetu onima koji su muceni na golom otoku i porodicama onih koje je pojeo mrak za vreme Titove vladavine? Sta ne trazis od Hrvatske ili Slovenije pare kada pisu o Titu i objavljuju njegove slike?

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.