Tijanić: RTS neće da plati naknadu SOKOJ-u, neka me vode u zatvor!

Izvor: Press, 28.Jul.2010, 01:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tijanić: RTS neće da plati naknadu SOKOJ-u, neka me vode u zatvor!

Generalni direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić poručio je da mu ne pada na pamet da u ime javnog servisa potpiše odluku o plaćanju 136 miliona dinara na ime naknade za emitovanje muzičkih dela SOKOJ-u
Pored toga, prema prvostepenoj i nepravosnažnoj presudi Privrednog suda u Beogradu, Nacionalni javni servis trbalo bi da plati i kamatu na razrezanu sumu od 2007. do danas.
Zastupnik SOKOJ-a Miloš Pejović rekao je da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << to najveća presuda koja je doneta u oblasti autorskih prava i da se njome jasno stavlja do znanja da zakoni u Srbiji moraju da se poštuju.
- Ova presuda znači da će se poštovati kreativnost i stvaralaštvo autora, kojima su ta prava dosta dugo uskraćivana - ocenio je Pejović i dodao da će RTS, ako presuda postane pravosnažna, morati da isplati SOKOJ-u više od 200 miliona dinara.
On je dodao da su u toku sudskog postupka iscrpljene sve mogućnosti jer RTS dosta dugo ne uplaćuje adekvatan zakonski iznos SOKOJ-u, koji je kolektivni zaštitnik prava autora, odnosno kompozitora.
- Presudom je stavljeno na prvo mesto stvaralaštvo i kreativnost ljudskog duha kao podstrek budućim stvaraocima da se odluče na autorstvo i na stvaralaštvo, jer se ono uvek isplati - kazao je Pejović.
Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS-a, nazvao je ovu odluku suda skandaloznom i rekao da njegova kuća svakako neće platiti kaznu.
- Ovo je skandalozna odluka sudije i ona izjednačava muziku sa „Farme" sa izvornom i klasičnom muzikom. Ako je to po zakonu, onda s jedne strane taj zakon favorizuje onu vrstu muzike koja uništava Srbiju, a s druge strane ne jača pravnu državu, jer mi imamo ugovor sa SOKOJ-em. Ne može SOKOJ da povećava naknadu sam, niti da bude ista tarifa za izvornu i muziku Tunisa i Sirije koja se naziva autorskom muzikom. Ovo je privatni poduhvat jedne grupe poduprte političkom podrškom i, što se mene tiče, RTS neće plaćati kaznu. Neka dođu da plene stvari ili da me vode u zatvor - poručio je Tijanić u izjavi za Press.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.