Tijanić: Ne krijem imovinsku kartu

Izvor: B92, 13.Jul.2011, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tijanić: Ne krijem imovinsku kartu

Beograd -- Agencija za borbu protiv korupcije preporučila Upravnom odboru RTS da razreši dužnosti direktora Aleksandra Tijanića, koji pak tvrdi da ne krije imovinsku kartu

"Novi magazin" piše da je žalbu direktora javnog servisa na prvostepeno rešenje Agencija odbila 12. jula, iako je u međuvremenu predao i izveštaj o imovini.

Izveštaji o imovini trebalo je da budu dostavljeni još 2010. godine, ali su tada Aleksandar Tijanić i članovi Upravnog odbora RTS-a odbili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da to učine, navodeći da oni ne spadaju u javne funkcionere.

Članovi novog UO javnog servisa, izabrani u aprilu ove godine, odmah posle izbora podneli su izveštaje, ali Tijanić to nije učinio ni tada, zbog čega je protiv Tijanića pokrenut postupak, piše "Novi magazin".

Njemu je prvo izrečena mera upozorenja, a pošto ni tada nije podneo izveštaj, Agencija mu je izrekla preporuku za razrešenje.

Na dan kada mu je uručena preporuka za razrešenje, Tijanić je podneo izveštaj, ali i žalbu Odboru Agencije.

Odbor je žalbu odbio, jer, iako je direktor RTS-a u međuvremenu podneo izveštaj, to ne menja ništa u odnosu na prvostepenu odluku.

Tijanić ima pravo žalbe Upravnom sudu.

Prema zakonu, Agencija po donetoj preporuci za razrešenje treba da pokrene inicijativu za razrešenje kod organa koji je funkcionera izabrao, a taj organ je dužan da inicijativu razmatra i obavesti Agenciju u roku od 60 dana šta je odlučio.

"Neprestano nudim svoju imovinsku kartu"

Generalni direktor javnog servisa RTS Aleksandar Tijanić kaže da nije tačno da krije svoju imovinsku kartu.

U saopštenju dostavljenom agenciji Beta povodom te vesti, Tijanić je rekao da "neprestano nudi svoju imovinsku kartu" i da u njoj nema ništa "skriveno, tajanstveno ili bogato", ali da je prilaže kao građanin, a ne kao funkcioner.

"Godinama dokazujem da nisam državni funkcioner, da sam izabran na konkursu, da nijedan direktor evropskih javnih servisa ne sme da bude funkcioner, jer to vraća javni servis u status državnog radija i televizije", rekao je Tijanić.

"Očigledno, nekome iz Agencije žurno treba senzacija o smeni Tijanića, o Tijaniću koji 'krije' svoju imovinsku kartu, i o Tijaniću koji, kao državni funkcioner, vodi javni servis navodno nezavisan od države", rekao je generalni direktor RTS-a.

"Ako sam ja državni funkcioner, onda je to i dvadeset direktora i glavnih urednika koji su izabrani po istom postupku kao i ja. Zašto zakon vredi samo za mene? Zašto već danima neko iz Agencije nudi redakcijama 'nezvanična' tumačenja da će generalni direktor RTS biti podvrgnut 'klečanju na kukuruzu' i šibanju kroz 'toplog zeca'?", upitao je Tijanić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.