Izvor: B92, 27.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Težak posao, loši uslovi i plate

Beograd -- Plate zaposlenih u ustanovama za ljude sa posebnim potrebama i do 40 posto su manje nego plate zaposlenih u običnim bolnicama.

Nakon navoda MDRI o zlostavljanju pacijenata i štićenika, u fokus javnosti došlo je stanje u takvim ustanovama. Zaposleni neće stupiti u štrajk jer, kako kažu, to ne bi bilo dobro za njihove štićenike, ali će ipak o lošim uslovima za rad obavestiti sve relevantne međunarodne institucije.

Za ustanove tog tipa nadležno je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ministarstvo za socijalna pitanja, ali zarade isplaćuje Ministarstvo zdravlja. Prema rečima zaposlenih u ustanovama za osobe s posebnim potrebama, loši uslovi rada jedan su od uzroka i lošeg zbrinjavanja pacijenata.

Kada su u aprilu ove godine zaposleni stupili u štrajk, Vlada je obećala zakon kojim bi se regulisala ova oblast. Ipak, o problemu u ovim ustanovama nije se pričalo sve do nedavno objavljenog izveštaja o kršenju ljudskih prava pacijenata i štićenika tih ustanova.

Zaposleni ne negiraju da postoje pojedinačni slučajevi zlostavljanja, ali kažu da Vlada decenijama nije preduzela ništa da bi se popravilo stanje zaposlenih i pacijenata.

"Ako ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite ne reaguje na ovo, mi ćemo obavestiti sve međunarodne institucije da su ministarstva posredno kriva za kršenje ljudskih prava", kaže predsednik Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti Veselin Mujović.

Dom za decu ometenu u razvoju u Kulinama pre sedam godina bio je potpuno zapušten, ali su posle intervencije domaće i međunarodne javnosti uslovi popravljeni.

Ipak, u tom domu smešteno je više od 300 dece i tinejdžera, koji ne mogu da se staraju o sebi, a većinu njih odbacile su porodice. Prema rečima lekara, mere vezivanja u takvim ustanovama primenjuju se retko, a i zaposleni završavaju često s modricama ili težim povredama.

"Veoma je teško raditi sa decom i većim korisnicima koji ne mogu da kažu šta ih boli, šta im smeta, šta bi hteli. Tu treba posebno iskustvo da bi sa takvim korisnicima moglo da se radi", objašnjava Vojislav Cvetković, lekar u Domu za decu teško ometenu u razvoju u Kulinama.

Zbog uslova u kojima rade, zaposleni traže kraće radno vreme, duže godišnje odmore, veće plate i beneficirani radni staž. Takođe, oni traže i veće plate da bi više medicinskih radnika došlo da radi u takvim ustanovama.

U Srbiji jedan zaposleni stara se o 26 pacijenata. U Evropi jedan zaposleni brine o najviše osam obolelih osoba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.