Telefonski signal vraćen većem delu Kosova

Izvor: S media, 30.Apr.2010, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telefonski signal vraćen većem delu Kosova

Signal mobilne i fiksne telefonije srpskih operatera danas je vraćen na najvećem delu teritorije Kosova i Metohije, potvrđeno je za Radio S u Ministarstvu za telekomunikacije.

Ministarstvo telekomunikacija povodom onesposobljavanja predajnika mobilnih operatera iz Srbije na području Kosova i Metohije od strane kosovske Regulativne uprave za telekomunikacije žalilo se Međunarodnoj telekomunikacionoj uniji i UMNIK-u.

Kako je ranije izjavila za Radio S ministarka >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << za telekomunikacije Jasna Matić prekršena je rezolucija UN 1244.

- Ovo što se sada desilo je potpuno bezvlašće i suprotno je rezoluciji UN koja je jedini važeći dokument i režim koji može da vlada na Kosovu i Metohiji. Tražimo da se na Kosovu i Metohiji uspostavi režim telekomunikacija kakav je definisan rezolucijom UN 1244 odnosno da se uspostavi vlast Umnika u oblasti telekomunikacija, kako je to rezolucijom predviđeno.

Sanja Vajagić

Trajković: Još nema signala telefonije na Kosovu

Direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković izjavila je večeras da na području centralnog Kosova još nema signala fiksne i mobilne telefonije

srpskih operatora.

U pismu ministarki za telekomunikacije i informatičko društvo Jasni Matić, Rada Trajković je negirala ministarkinu izjavu da je signal telefonije vraćen u taj deo Kosova i dodala da je Služba za hitnu medicinsku pomoć i dalje potpuno odsečena od pacijenata zbog čega su mnogi od njih i životno ugroženi.

"Obraćam Vam se sa molbom da upotrebite autoritet i da utičete da se telefonski signal vrati i na područje centralnog Kosova... Nama je svaki minut značajan jer smo ovih dana imali situacije teških oboljenja dece, saobraćajnih udesa i kardiovaskularnih oboljenja kod kojih smo zbog kasnih poziva za pomoć intervenisali u zadnji čas", navodi se u pismu.

Kosovske vlasti su u petak i subotu, 23. i 24. aprila, onesposobile predajnike mobilnih operatora iz Srbije, tvrdeći da nemaju licencu za rad na Kosovu, pa je bez telefonskih veza ostalo oko 100.000 Srba u centralnom i južnom delu Pokrajine. U jednom broju sredina južno od Ibra onemogućen je i rad fiksne telefonije.



Zabrinutost zbog ugrožavanja osnovnih ljudskih prava


Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve izrazio je na današnjem zasedanju duboku zabrinutost i protest zbog najnovijeg ugrožavanja slobode i osnovnih ljudskih prava srpskog naroda i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji nezakonitim i necivilizovanim ukidanjem mobilne i fiksne telefonije u centralnom Kosovu i drugim krajevima južne srpske pokrajine.

U saopštenju, koje je kao portparol Sabora potpisao episkop bački Irinej, ističe se da je albanska policija uništila telefonske repetitore u srpskim selima i mestima gde žive Srbi i njihovi susedi nealbanci i time ugrozila i ljudske živote.

Posebna zabrinutost izražena je zbog ugrožavanja života i ometanja slobodnog kretanja i rada Srbima povratnicima u selu Žač kod Kline i drugim mestima u Metohiji gde se Srbi prognanici vraćaju na svoja vekovna ognjišta i ponovo se sabiraju oko svojih svetinja.

Sabor je uputio apel vlastima države Srbije i medjunarodnoj zajednici prisutnoj na Kosovu i Metohiji, vladama civilizovane Evrope i Amerike, kao i Ujedinjenim nacijama da zaustave ovo i "svako drugo nasilje nad ionako napaćenim i nedužnim narodom na ovom životnom prostoru Balkana i Evrope, kolevci civilizacije i izvorištu duhovne i materijalne kulture čovečanstva".

"Našem pravoslavnom narodu na Kosovu i Metohiji očinski i bratski poručujemo da ostane dostojanstven na svojoj pradedovskoj zemlji i oko svojih svetosavskih i svetolazarevskih svetinja", kaže se u saborskoj poruci.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.