Takmičenje u Portugalu bez našeg harmonikaša

Izvor: Politika, 21.Sep.2009, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Takmičenje u Portugalu bez našeg harmonikaša

Prošlogodišnji pobednik Svetskog kupa u harmonici nije mogao da otputuje na međunarodno takmičenje zbog besparice. – Nadležni se oglušili apelu za pomoć

Loznica – Momir Novaković, sedamnaestogodišnji Lozničanin, učenik četvrte godine srednje muzičke škole u Kragujevcu, umesto da sutra bude u portugalskom gradu Albufeira na „Svetskom trofeju” harmonike, ostao je u Srbiji jer nije uspeo da obezbedi novac za put i smeštaj. Ovo takmičenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << proći će bez momka koji je prošle godine u Glazgovu osvojio prvo mesto na Svetskom kupu u konkurenciji 150 harmonikaša.

– Trebalo mi je oko hiljadu evra za avionsku kartu, hotel i prijavu za učešće. Tražio sam pomoć od gradske uprave i rekli su da neće biti problema samo da napišem molbu. Međutim, izostala je pomoć i bilo kakav odgovor, a dok sam čekao, istekla mi je rezervacija za kartu i hotel tako da sam morao da odustanem od puta. Moji roditelji nisu mogli da mi pomognu jer još vraćaju kredit koji su podigli da mi plate put u Glazgov, koštao je oko sto hiljada dinara, a i tada sam ostao bez tražene podrške moje rodne Loznice i države. Žao mi je što nisam u Portugalu jer sam bio pozvan kao „osoba od značaja za taj događaj”, a verujem da bih ostvario dobar rezultat i na najbolji način predstavio svoju zemlju i grad – kaže za „Politiku” razočarano Novaković.

Dok Loznica ne haje za muzičkog šampiona, Kragujevac i njegova srednja muzička škola „Dr Miloje Miljević” cene Momirove rezultate. Za uspeh u Škotskoj grad mu je dao deset hiljada dinara, a sada mu je obezbedio besplatan put za Češku gde će 30. septembra održati koncert.

– Kragujevac nije mogao da mi pomogne oko Portugala, jer nisam građanin ovog grada, ali sam rešio da, čim u decembru postanem punoletan, zatražim promenu prebivališta i postanem Kragujevčanin. Inače, u ovoj zemlji definitivno nema mesta za mlade, talentovane i uspešne ljude zbog čega već u januaru nameravam da odem u Kanadu i tamo nastavim školovanje – kaže odlučno Momir i dodaje da mu je najveća podrška, pored roditelja, profesor Miljan Bjeletić.

On je na takmičenju u italijanskom gradu Kastelfidaru, centru proizvodnje harmonike, osvojio drugo mesto, a u Škotskoj je svirao na oštećenoj harmonici koja je i sada u lošem stanju. I pored mnogo obećanja, ovaj talentovani momak još nije uspeo da kupi novi instrument. Momir je nižu muzičku školu završio u Loznici u klasi profesora Zorice Dražević, a do sada je na domaćim i međunarodnim takmičenjima osvojio više od 40 nagrada. Na takmičenju harmonikaša u Loznici prvu nagradu je osvojio pet puta uzastopno, od 2004. do prošle godine, dvostruki je pobednik „Akoredon festa” u Beogradu, trostruki prvak smederevskih „Dana harmonike”, a 2007. godine i apsolutni pobednik, na kragujevačkim međunarodnim „Zvezdanim stazama” trijumfovao je četiri puta...

S. Trifunović

[objavljeno: 22/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.