Takmičenje najdarovitijih učenika

Izvor: Blic, 31.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Takmičenje najdarovitijih učenika

Jubilarna 50. republička smotra naučnoistraživačkog stvaralaštva mladih talenata Srbije biće održana danas i sutra u Beogradu. Svoje znanje pokazaće 408 najdarovitijih učenika iz 11 regionalnih centara koji će predstaviti svoje radove iz 12 naučnih disciplina društvenih, prirodnih i tehničkih nauka.

Ovo takmičenje, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, predstavlja veliko finale za 139 osnovaca i 269 srednjoškolaca okupljenih u regionalnim centrima na teritoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije čiji je prioritetni zadatak rad sa darovitim učenicima.

- Koliko je bio oštar kriterijum prolaznosti za ovaj najviši rang takmičenja pokazuje i činjenica da su regionalni centri nakon testiranja u školama, tokom kojih je evidentirano 8.000 natprosečno talentovane dece, putem dopunske nastave i stručne menture, na regionalne smotre početkom maja meseca izvele samo 1.080 učenika - navodi Nikola Srzentić, direktor organizatora Regionalnog centra za talente „Beograd 2".

Od ovog broja na državno, finalno takmičenje stiglo je manje od polovine učesnika na regionalnim takmičenjima, nakon testova znanja i odbrane prethodno napisanih naučnoistraživačkih radova iz najrazličitijih oblasti, od matematike, fizike i hemije, preko istorije, ekologije i geografije, pa do srpskog i engleskog jezika i književnosti. Nadmetanja u znanju će se odvijati u OŠ „Oslobodioci Beograda", Železničkom obrazovnom centru, PTT školi i Fakultetu informacionih tehnologija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.