Izvor: B92, 17.Jan.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajnim kanalima do piratskih PC igrica

Beograd -- Kupovina piratskih kopija kompjuterskih igrica u Srbiji, nekada dostupnih gotovo na svakom koraku na uličnim tezgama, sada podseća na nabavku penicilina u filmu "Treći čovek" Orsona Velsa - kupac i prodavac sastaju se na skrovitom mestu i brzo razmenjuju novac i robu. Prodavci piratskih diskova sa igrcama i softverom iščezli su sa ulica, a u prodavnicama CD-i ne mogu da se nabave po ceni nižoj od 1.500 dinara. U martu prošle godine Vlada Srbije donela je zakon o suzbijanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << piraterije kojim je, pored ostalog, zabranjena prodaja piratskih diskova s kompjuterskim igricama i programima, tako da su mnogi vlasnici zatvorili svoje prodavnice kompjuterskog softvera. Međutim, prodavci piratskih kompjuterskih igrica i programa dovijaju se na razne načine, a jedna od mogućnosti da kupci dodju do diskova po znatno nižim cenama, su oglasi na Internetu.

Prodavci piratske robe objavljuju svoju ponudu preko Internet foruma, a zainteresovani treba samo da pošalju na njihovu Internet poštu broj mobilnog telefona, nakon čega se prodavac javlja radi daljeg dogovora. Prodavci piratskih diskova veoma su oprezni, tako da prvo proveravaju da li osoba koja se javlja na telefon zvuči "sumnjivo", a zatim sledi dogovor o vremenu i mestu gde će se odigrati kupoprodaja piratske robe.

Nebojša Momčilović, Majkrosoftov ekspert zadužen za borbu protiv kompjuterske piraterije u Beogradu, izjavio je da je oko 80 odsto celokupnog softvera u Srbiji piratizovano, u poređenju s 30 odsto u Evropskoj uniji i 20 odsto u SAD. "Mi želimo da podignemo svest ljudi jer većina nije svesna činjenice da je softver koji koriste nelegalan", kaže on. "Čak i kada bi nivo piraterije bio smanjen na 60 odsto, to bi bilo prihvatljivo."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.