Tadić: Srbija nezaobilazni bezbednosni činilac

Izvor: RTS, 07.Okt.2009, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija nezaobilazni bezbednosni činilac

Vojno-policijska vežba "Odlučan odgovor 2009" pokazala da je Srbija nezaobilazan politički i bezbednosni činilac u jugoistočnoj Evropi, rekao predsednik Tadić. Poručio je da Srbija nikada više ne sme biti izolovana, već da mora biti u središtu integracionih procesa. Visok nivo obučenosti vojske i policije, ocenili Šutanovac i Dačić.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je današnja vojno-policijska vežba "Odlučan odgovor 2009" pokazala da je Srbija nezaobilazan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << politički i bezbednosni činilac u jugoistočnoj Evropi.

Zvaničnici ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova ocenili su da je združena taktička vežba "Odlučan odgovor 2009", dokazala visok nivo obučenosti i borbene sposobnosti bezbednosnih snaga Srbije.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je izrazio zadovoljstvo zbog pokazanog visokog nivoa "interoperabilnosti vojske i policije". O značaju vežbe, kako je rekao, svedoči i činjenica da joj je prisustvovao i veliki broj predstavnika diplomatskog kora, kao i predstavnici generalštabova Crne Gore, BiH i Turske.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da vežba pokazuje da u Srbiji postoji jedinstveni sistem odbrane i bezbednosti.

"Naše snage odbrane i bezbednosti pokazale su da su u stanju da svoje ustavne obaveze ispunjavaju na pravi način", rekao je Dačić.

Po završetku vežbe na poligonu "Pešter" u kojoj je učestvovalo oko 1.200 pripadnika vojske i policije, Tadić je poručio da Srbija nikada više ne sme biti izolovana, već da mora biti u središtu integracionih procesa.

"Srbija je zemlja čiji je parlament usvojio dokument o vojnoj neutralnosti i to je činjenica koju ćemo uvek imati na umu. Istovremeno imaćemo aktivnu bezbednosnu politiku i u skladu sa bezbednosnim procesima u regionu u budućnosti donositi odluke strateškog karaktera - deo kojih integracija će biti Srbija i kako ćemo se vladati u skladu sa postojećim i budućim bezbednosnim pretnjama i rizicima", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, osnovna obaveza bezbednosnih snaga u Srbiji je odbrana suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ali i učešće u podizanju međunarodnog kredibiliteta države.

"Samo zemlja za snažnim međunarodnim kredibilitetom može braniti svoje granice punom snagom i računati na međunarodnu podršku", rekao je Tadić, i dodao da će srpska vojska i policija nastaviti da doprinose i međunarodnoj bezbednosti učešćem u mirovnim misijama.

Prema njegovim rečima, samo Srbija koja je deo rešenja, a ne problem po sebi može braniti vlastiti interes, i samo takva Srbija jeste na dobrobit vlastitih građana.

Predsednik Srbije izrazio je uverenje da će donošenje paketa zakona iz oblasti odbrane i bezbednosti, koji se u ovom trenutku razmatra u parlamentu, doprineti daljem osavremenjivanju i poboljšanju efikasnosti Vojske Srbije.

Tadić je podsetio da je Srbija članica NATO programa Partnerstvo za mir i da ima još mnogo mogućnosti da se takva saradnja razvija, najavljujući da će uskoro u Briselu biti otvorena Misija Srbije.

"Odlučan odgovor 2009"

Najviši državni zvaničnici i vojni vrh Srbije prisustvovali su danas na poligonu "Pešter" združenoj taktičkoj vežbi "Odlučan odgovor 2009".

U okviru najveće intervidovske vežbe organizovavne u poslednjih 15 godina izvedena su bojeva gađanja i prikazana dejstva lovačko-bombarderske avijacije, helikopterskih jedinica, oklopnih i pešadijskih sastava, artiljerije i specijalnih snaga Vojske Srbije i MUP-a.

U okviru vežbe je za predstavnike državnog vrha i diplomatskog kora priređena izložba vojnih sredstava i naoružanja u razvoju.

Vežbi su pored predsednika Tadića, prirustvovali i ministar odbrane Dragan Šutanovac, zamenik predsednika vlade i ministar policije Ivica Dačić, kao i ministri Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin.

Na vežbi su učestvovali pripadnici 2. brigade Kopnene vojske, Specijalne brigade, Mešovite artiljerijske brigade, Brigade veze, Petog bataljonan vojne policije, 246. bataljona ABHO, 98. i 204. avijacijske baze Vazduhoplovstva i Protivvazduhoplovne odbrane i Specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije MUP-a Srbije.

Proces planiranja vežbe trajao je tri meseca, a u procesu pripreme učestvovalo je više od dve hiljade pripadnika Vojske Srbije.

Vežbom je rukovodio zamenik komandanta Združene operativne komande, brigadni general Milan Mojsilović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.