Izvor: Danas, 16.Jun.2015, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svirači, prelje, pastirske igre,...

Negotin - Godinama unazad u organizaciji Doma kulture "Stevan Mokranjac", Mesne zajednica Štubik, KUD "Prerast" i OŠ "Hajduk Veljko" iz Štubika, a pokroviteljstvom opštine Negotin priređuje se manifestacija „Krajinski običaji“ tokom koje brojni posetioci uživaju u nadmetanjima svirača, prelja, pastirskim igrama, spremanju narodnih jela i na kraju naravno izborom najlepše čobanice.

                 

„Krajinski običaji“ organizuju se u >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << čast velike pobede srpske i ruske vojske predvodjene Karađorđem, Hajduk Veljkom, Milenkom Stojkovićem i Petrom Dobrnjcem nad Turskim Mula Pašom 1807. godine. Ovogodišnji, inače 43 „Krajinski običaji“, počinju večeras u Muzičkom paviljonu u Negotinu svečanim otvaranjem i umetničkim programom u kome učestvuju dečiji ansambl KUD „Stevan Mokranjac“ Negotin, Udruženje frulaša „Krajinska frula“, kao i vokalni i instrumentalno solisti negotinske opštine.

     Dan kasnije, u četvrtak „Krajinski običaji“ sele se u Štubik gde će se na velikoj sceni učenici OŠ „Hajduk Veljko“ iz Štubika izvesti dečiji program. NJima će se pridružiti KUD „Prerast“ , a revijalno će biti predstavljene i najuspešnije tačke sa prošlogodišnje manifestacije. Petak, poslednji dan manifestacije počeće defileom dečijih izvornih grupa i polaganjem cveća na spomenik palim ratnicima. U školskom gaju je potom predviđen nastup dečijih izvornih grupa iz opština Bor, Zaječar, Boljevac i Negotin, kao i takmičenje u narodnim veštinama:pripremanje kačamaka, brzo upredanje vune, potezanje čobanskog štapa i bacanje kamena s ramena, skok u dalji nadvlačenje konopca.

     Završnica 43. „Krajinskih običaja“ odvijaće se u petak veče na velikoj sceni. Počinje defileom, a potom i programom starijih izvornih grupa. Nakon toga biće proglašeni pobednici u svim takmičenjima, izabrana najlepša čobanica i zvanično zatvorena manifestacija.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.