Svi bi da zaposle samo mlade i lepe

Izvor: RTS, 03.Apr.2019, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi bi da zaposle samo mlade i lepe

Devedeset hiljada žena je u ovom trenutku u potrazi za poslom, odnosno na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Većina njih ne bi birala šta bi radila. Biranje je, ipak, na strani poslodavaca. Iako je diskriminacija na osnovu izgleda ili godina protivna zakonima, veliki broj žena srednjih godina se sa tim suočava.
Već godinu i po dana Vesna je na Birou za zapošljavanje. Umesto da svakodnevno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << brine o pacijentima, kao što je to radila 30 godina, medicinska sestra sa iskustvom brine o egzistenciji, očekujući da je neko pozove na razgovor. 

Poziva nema, a na Birou dobija dobronamerne savete da se ničemu ne nada jer ima 58 godina. 
"Kada neko potraži medicinsku sestru, oni ponude i kažu da imamo stručne sestre sa velikim iskustvom, a privatnik kaže da njima ne trebaju starije sestre već mlade sestre. Oni kažu da hoće mlade sestre da ih po njihovom sistemu obučavaju. Šta reći", rekla je Vesna. 
Uz dužno poštovanje prema mladosti, Vesna se pita ko će praktično obučavati te mlade ljude i zašto za poslove u inostranstvu godine nisu važne za zapošljavanje, a u Srbiji jesu. Njene prijateljice konkurisale su za rad u Nemačkoj i sve su primljene, ali Vesna ne želi da u ovim godinama uči nemački jezik i da ide iz Srbije.
"Tamo nismo stari, nego pogledaju iskustvo, pa 58 godina - da li je toliko staro da ne možete da radite", pita Vesna.
U javnosti se retko objavljuju konkursi u kome se precizira starost radnika, ali prećutno, na to se i te kako obraća pažnja.
"Veoma su se izveštili jer oni znaju da to je diskriminacija uslovljavati godine. Oni to ne čine u oglasima nego jednostavno - tražim tu i tu poziciju. Pozivaju mlađe na selekciju na razgovore. Čak i kada je pokušala žena da dobije posao u menjačnici - poslodavac joj je rekao - nije to za vas, vi možete da se zabrojite i da pomešate valute", rekla je Nada Satarić iz Centra za socijalni rad.
Prema njenim rečima, kod nas ne postoje u Zakonu o radu fleksibilne šeme i modeli rada za starije radnike čak i za one koji rade - ne da prvi ostanu bez posla nego bi im trebalo dati mogućnost da poslednje dve-tri godine imaju pravo da rade sa pola radnog vremena do odlaska u penziju.
Neki kažu da nisu samo godine u pitanju. Događa se da molba bude odbijena jer nečiji fizički opis ne odgovara profilu radnika koga traže.
Vesna kaže da su tražili i fotografiju, ne želeći da pominje veliku kliniku. 
"Slučaj da poslodavci zahtevaju fotografiju kandidata kojima se može dovesti u pitanje isticanje fizičkog izgleda je zabranjen i spada u oblast diskriminacije", kaže Desanka Mihailović iz Nacionalne službe za zapošljavanje. 
Problem je nastupio 2009. godine, kada izmenom Zakona poslodavac nije u obavezi da o raspisivanju radnog mesta obavesti NSZ. To znači da već 10 godina neke oglase za prijem na posao ne kontroliše niko.
Prema podacima iz februara ove godine, Nacionalnoj službi za zapošljavanje prijavljeno je skoro 90.000 žena.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.