Svetski dan borbe protiv hepatitisa

Izvor: RTS, 19.Maj.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan borbe protiv hepatitisa

Svaki dvanaesti čovek na svetu inficiran virusom hepatitisa B ili C, upozoravaju stručnjaci povodom svetskog dana borbe protiv te bolesti. Virusni hepatitisi u narodu poznati kao zarazna žutica prvenstveno napadaju jetru.

Svetski dan borbe protiv hepatitisa biće obeležava se širom sveta, a stručnjaci upozoravaju da virusni hepatitisi predstavljaju globalni zdravstveni problem, kao i da je svaki dvanaesti čovek na svetu inficiran virusom hepatitisa B ili C.

Današnji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dan obeležava se s ciljem podizanja svesti o ovoj bolesti, odnosno putevima infekcije, faktorima rizika, otkrivanju i lečenju, a podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pokazuju da je više od dve milijarde ljudi u svetu zaraženo nekim od virusa hepatitisa.

Virusni hepatitisi u narodu su poznati kao zarazna žutica i dobili su nazive prema abecedi: virus hepatitisa A, B, C, D, E, G, a u novije vreme pominje se i TT virus.

Zajednička osobina im je da prvenstveno napadaju jetru, što najčešće izaziva neka virusna infekcija, mada mogu dovesti do oštećenja i drugih organa i tkiva, a stručnjake zabrinjava njegovo sve masovnije širenje u čitavom svetu.

Najčešći prenosnici hepatitisa A i E su zaražena voda i namirnice, dok se hepatitisi B, C i D u mnogim slučajevima prenose transfuzijom zaražene krvi ili tokom operacija zaraženim instrumentima.

Najrasprostranjeniji oblik bolesti je hepatitis B, koji se može preneti polnim odnosom, a njegov virus je 100 puta zarazniji od virusa HIV (side).

Virusni hepatitisi predstavljaju globalni zdravstveni problem, a od posledica ovih bolesti godišnje umire više od milion ljudi, dok je u Srbiji virusima hepatitisa B i C hronično inficirano više od 200.000 ljudi.

Ova opaka bolest često protiče bez izraženih kliničkih simptoma i ukoliko se ne dijagnostikuje na vreme može se zavšiti fatalno.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.