Izvor: Politika, 21.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveti Vasilije postao "sveti virus"

Ministarstvo vera protestuje zbog oskrnavljene ikone u udžbeniku za likovnu kulturu za četvrti razred osnovne škole, jer vređa verska osećanja

Ministarstvo vera je zbog jedne oskrnavljene ikone svetog Vasilija Ostroškog, u udžbeniku za likovnu kulturu za četvrti razred osnovne škole, zatražilo da se zaštite verska osećanja pravoslavnih vernika.
Na strani devet ovog udžbenika, autora Milana Stanojlovića i Vesne Milanović u izdanju "Narodne knjige", pod nazivom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << "Učenički šaljivi kolaži" našla se unakažena ikona ovog veoma poštovanog svetitelja. Sveti Vasilije, obučen u džemper, "prekršten" je u "sveti virus", a umesto glave sveca zlokobno gleda sova sa mitrom ispod koje viri perje u obliku rogova. "Umesto šale primerene uzrastu dece učinjeno je svojevrsno svetogrđe sa ikonom svetog Vasilija Ostroškog, čega nije bilo ni u vreme najžešćeg ateizma. Molimo vas da, u svojoj nadležnosti, zaštitite verska osećanja onih koji veruju, kao i dostojanstvo nastave i udžbenika i da se stvaralačka sloboda zasniva na međusobnom poštovanju, a ne na uvredama drugih i drugačijih", piše u dopisu koji je Milan Radulović, ministar vera, uputio Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Sporni kolaž koji vređa verska osećanja prvi je primetio veroučitelj Željko Latinović, koordinator Katihetskog odbora Eparhije bačke. Latinović je o svemu obavestio episkopa bačkog Irineja koji je i član Nacionalnog prosvetnog saveta. "Iznenadilo nas je kako pojedini ljudi koji bi trebalo da budu odgovorni za vaspitanje dece koriste svoj položaj i pod vidom umetnosti skrnave svetinju i to ne samo kao izraz svog ličnog stava, nego to iznose kao parametar ponašanja i primer ponuđen deci kroz školski udžbenik", kaže Željko Latinović u pismu vladici Irineju.

Ljubomir Protić, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, slaže se da je deveta strana u ovom udžbeniku, koji je od prošle jeseni u upotrebi, katastrofalna. "Tačno je da na zahtev Ministarstva prosvete dajemo pozitivne ili negativne preporuke za knjige koje bi trebalo da se koriste u nastavi, ali rukopis ovog udžbenika nikada nije došao u naš zavod", ističe Protić.

Sporni udžbenik koji je izdala "Narodna knjiga" 2006. godine nije prošao zakonom predviđenu proceduru i nije bio na Nacionalnom prosvetnom savetu, jer savet tada, između ostalog, još nije ni bio formiran.

U ovom slučaju Ministarstvo prosvete je samo formiralo tročlanu komisiju u kojoj je bio i Velja Karavelić, magistar vajarstva i savetnik u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Karavelić kaže da se u rukopisu udžbenika za likovnu kulturu nalazila sporna stranica. "To je jedan dečji rad koji je, kako i sam Milan Stanojlović priznaje, greškom dospeo u knjigu. Niko nije to ozbiljno shvatao, mada postoji moje pismeno mišljenje u kojem upozoravam autore udžbenika da taj rad može da dobije i druge konotacije", objašnjava Velja Karavelić koji je sa učiteljicom iz Jagodine i psihologom iz Beograda bio u tročlanoj komisiji Ministarstva prosvete za recenziju ovog udžbenika.

Po načinu na koji je ovaj kolaž urađen, zatim po slovima koja su korišćena, u Ministarstvu vera sumnjaju da je reč o učeničkom radu i traže da se ceo slučaj ispita. "Slažem se da ovaj rad nije trebalo da se pojavi u udžbeniku, ali oni su to suviše dramatizovali. Knjiga je od septembra prošle godine u upotrebi i niko do sada nije reagovao. Milan Stanojlović, koautor knjige, tvrdi da je taj kolaž uzeo iz jedne škole", ističe Karavelić.

M. Pešić

[objavljeno: 21.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.