Svest o zagađenju životne sredine

Izvor: B92, Beta, 07.Feb.2009, 01:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svest o zagađenju životne sredine

Samo 8 odsto đubreta se reciklira (Beta, arhiv)

Beograd -- Jedan od osnivača ekološkog fonda Ekotopija Srđa Popović kaže da građani Srbije moraju da postanu svesni svih posledica zagađenja životne sredine.

On je, gostujući u Poligrafu, ponovio da se u Srbiji 60 odsto smeća baca na nelegalne deponije, a da se samo 8 odsto đubreta reciklira. Da bi postala član Evropske unije, Srbija mora da usaglasi svoje zakonodavstvo i sa tim ciljem Vlada je spremila set >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 15 ekoloških zakona.

Popović napominje da je to jedina stvar oko koje ne sme da postoji politički sukob i da u parlamentu postoji konsenzus što će doprineti brzom usvajanju ovog seta zakona.

"Od tih 15 zakona postoji nekoliko koji su nam ključni za pridruživanje Evropskoj uniji. Oni koji će najviše da utiču na ono što građane najviše zanima, a to je količina otpada i sektor reciklaže, su Zakon o upravljanju otpadom i Zakon o upravljanju ambalažnim otpadom", objašnjava Popović.

"Treba svi da prate kako se to razvija, jer ćemo time urediti te tokove đubreta. Očekujem da, prema najavi ministra, jer zakoni su prošli Vladu i čujem da postoje prezentacije u Narodnoj skupštini uz visok stepen konsenzusa i daće Bog negde krajem februara imaćemo sednicu na kojoj će to i da se dogodi", dodao je on.

Celu emisiju "Poligraf plus" u kojoj je gostovao Srđa Popović možete pogledati ovde:

Srbija predsedavajuća u UNEP-u

Srbija će predsedavati sednicom Globalnog ministarskog foruma Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), koje se održava u Keniji od 16. do 20. februara, saopštilo je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

Delegaciju Srbije u Najrobiju predvodiće resorni ministar Oliver Dulić.

Upravnim savetom Globalnog ministarskog foruma UNEP-a, koji čine ministri za životnu sredinu 58 zemalja članica UN, u naredne dve godine će predsedavati Srbija.

Upravni savet procenjuje globalno stanje životne sredine u svetu, definiše programske porioritete i usvaja budžet. O svom radu izveštava Generalnu skupštinu UN kroz Savet za ekonomska i socijalna pitanja.

Ministarski dijalog 25. zasedanja će započeti na temu: "Globalna kriza - nacionalni haos?", a posebna pažnja biće posvećena izazovima obezbeđivanja dovoljnih količina hrane, energije i sigurnosti u oblasti sektora voda.

Srbija je aktivna u UNEP-u u okviru međunarodnih multilateralnih sporazuma u oblasti životne sredine, i koristi razvojne programe u toj oblasti.

Srbija u značajnoj meri koristi sredstva Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), posebno u oblasti klimatskih promena i zaštite biodiverziteta, a UNEP predstavlja jednu od ključnih agencija iz sistema UN koja učestvuje u koordinaciji i usmeravanju tih sredstava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.