Švedski sud potvrdio nalog za hapšenje Asanža

Izvor: Vostok.rs, 16.Sep.2016, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedski sud potvrdio nalog za hapšenje Asanža

Švedski Apelacioni sud u petak je potvrdio nalog za hapšenje osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža zbog optužbe za silovanje 2010. i ujedno odbacio njegov zahtev da taj nalog bude ukinut, čime je, kako javljaju agencije, produžen šestogodišnji sudski spor.

Sud je u saopštenju naveo da je Asanž „i dalje u pritvoru u odsustvu“ i dodao da „on deli procenu (nižeg) okružnog suda da se Džulijan Asanž još uvek sumnjiči za silovanje i da postoji rizik da će izbeći sudski postupak ili kaznu“.

Dve Šveđanke optužile su Asanža za seksualno uznemiravanje, ali zvanična optužnica protiv njega nije podignuta.  Prema švedskim zakonima, osumnjičeni može biti optužen za izvršenje krivičnog jela tek posle ispitivanja. Švedske vlasti traže hapšenje i izručenje Asanža od 2010. godine. Britanski sud je 2011. godine doneo odluku o ekstradiciji Asanža u Švedsku, posle čega je on utočište pronašao u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde se i sada nalazi. Njegovo izručenje traže i SAD, koje smatraju da je objavljivanjem tajni o američkoj politici i diplomatiji naneta šteta američkoj nacionalnoj bezbednosti, zbog čega Asanž strahuje da bi Švedska mogla da ga preda SAD.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.