Sve više narkomana zbog jeftine droge

Izvor: Politika, 11.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više narkomana zbog jeftine droge

Narkomani jedan gram heroina plaćaju 2.000 dinara, rečeno na konferenciji o prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci

U osnovnim školama u Beogradu došlo je do smanjenja broja onih koji su koristili psihoaktivne supstance za oko 10 odsto, ali je broj zavisnika od ovog poroka u Srbiji tri puta veći od onog u zvaničnim evidencijama, saopšteno je na jučerašnjem skupu u „Sava centru” povodom održavanja Nacionalne konferencije o prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << supstanci: droga i alkohola.

Prof. dr Nikola Vučković, iz Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Vojvodine, objasnio je da je droga u našoj zemlji jeftina i pristupačna, da narkomani jedan gram heroina plaćaju po 2.000 dinara, što znači da za 300 do 500 dinara mogu da „održavaju” zavisnost.

– Broj narkomanskih zavisnika raste, jer je naša zemlja dobro tržište za narkodilere. Otvaranjem mreže savetovališta i centara za lečenje zavisnika javilo se 300 odsto više ljudi nego što se pretpostavljalo da ima narkomana. Važno je istaći da oko tri četvrtine razbojništva počine upravo zavisnici – rekao je Vučković.

Vučković kaže da bi dobar nacionalni program trebao da „drži” 60 odsto narkomana pod nadzorom, u nekim slučajevima i protiv njihove volje.

– Oko 25 odsto zavisnika bi trebalo da apstinira na vanbolničkom lečenju, 35 odsto da se uzdržava od korišćenja heroina uz supstitucionu terapiju, 15 odsto da se rehabilituje u komunama, osam odsto zavisnika da se leči i čuva u zatvorima, a dva odsto u specijalnim bolnicama – istakao je Vučković.

Prof. dr Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, istakao je da je iz budžeta za ovu godinu izdvojeno 23 miliona dinara za sprovođenje Programa prevencije zloupotrebe psihoaktivnih supstanci kojim će biti finansirane aktivnosti na unapređenju organizacije i stručnog rada zdravstvenih ustanova.

Spomenka Ćirić-Janković, nacionalni koordinator Evropskog školskog istraživanja o upotrebi alkohola i drugih droga među mladima, istakla je da je ispitivanje iz 2005. godine pokazalo da je čak 93 odsto mladih probalo neko alkoholno piće, a da je cigaretu probalo 58 odsto mladića i devojaka.

– Oko 16 odsto dečaka je izjavilo da je koristilo kanabis i 10 odsto devojčica, sedative 15 odsto devojčica, a sredstva protiv bolova devet odsto ispitanica. Alkohol i kanabis je koristilo devet odsto muških ispitanika, a ekstazi tri odsto – objasnila je Ćirić-Janković.

Jasmina Zabi, koordinator Nacionalne mreže nevladinih organizacija za borbu protiv droga, najavila je da će 26. maja, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, započeti kampanju „Da li droga upravlja tvojim životom?”, koja će biti završena 26. juna kada se obeležava Međunarodni dan borbe protiv droga. Ovom prilikom je prikazan promotivni spot za kampanju koji podseća na video-igricu u kojoj dečko iz zabave počinje da se drogira, ali posle nekog vremena gubi život.

D. Davidov-Kesar

[objavljeno: 12/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.