Izvor: B92, 26.Maj.2010, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sve veći pritisci na medije"

Enkoridž -- Glavni naftovod preko Aljaske, kojim dnevno prođe 667.000 barela nafte, zatvoren je, pošto je iz njega iscurilo nekoliko hiljada barela.

Nafta se izlila na jednoj pumpnoj stanici naftovoda, dogačkog 1.300 kilometara, kojim upravlja konzorcijum od pet naftnih kompanija.

Najveći vlasnik (47 odsto) je "Britiš petrolium" (BP), koji se još bori sa velikom naftnom mrljom, katastrofalnih razmera, u Meksičkom zalivu.

Niz incidenata, tokom probe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protivpožarnog sistema na pumpnoj štanici devet naftovoda Trans-Aljaska, doveo je do prekida struje, što je opet izazvalo otvaranje ventila za smanjenje pritiska u cevima i do curenja nafte iz jednog rezervoara.

Isteklo je nekoliko hiljada barela nafte iz rezervoara kapaciteta 104.500 barela.

U incidentu, koji se dogodio na oko 160 kilometara južno od Ferbanksa, niko nije povređen, a 40 radnika je evakuisano, izjavila je portparol operatora naftovoda Mišel Egan, preneo je Rojters.

Ventil je zatvoren i situacija je pod kontrolom, navele su agencije.

U Meksičkom zalivu je iz bušotine kompanije BP nafta počela da ističe 20. aprila, kada je ispred obala Luizijane eksplodirala naftna platforma "Dipvoter horazjon".

Tom prilikom poginulo je 11 radnika, a na dubini od 1,5 kilometara, oštećena je cev za crpljenje nafte.

BP još nije uspeo da zatvori mesto curenja, odakle je najmanje 5.000 barela nafte dnevno isticalo u more. Dosad je, kako se procenjuje, iz te bušotine isteklo najmanje nekoliko miliona galona nafte.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Učestali pritisci na lokalne medije

Izvor: Danas, 26.Maj.2010

Tokom aprila i maja lokalni mediji beleže rast broja slučajeva drastičnog ugrožavanja radne i životne sigurnosti svojih novinara i redakcija, koje su praćene nekonsekventnim postupcima pravosuđa i pritiscima lokalnih uprava, istakao je juče na konferenciji za štampu Dejan Miladinović, predsednik...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.