Svaki treći stanovnik u Koviljači je azilant

Izvor: Blic, 06.Okt.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki treći stanovnik u Koviljači je azilant

Prema poslednjim podacima s početka sedmice, u Banji Koviljači trenutno boravi više od 2.500 azilanata van Centra za azil, što je skoro polovina od broja stanovnika ovog turističkog mesta, potvrdio je juče Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, koji je sa svojim saradnicima obišao ovu mesnu zajednicu.

Petrović se odazvao pozivima građana, koji se svakodnevno žale na problem prekobrojnih azilanata, a kako je rekao, situacija se može popraviti samo ukoliko država preduzme >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << konkretne korake i spreči njihov nekontrolisan priliv.

- Veoma sam zabrinut i duboko saosećam sa nesrećnim ljudima koji su ovde došli zbog svoje muke, međutim, pored toga što treba da brinemo o njima kao zajednica, moramo da brinemo i o građanima Banje Koviljače i Loznice. Zbog incidenata koji su sve učestaliji, narušavanja reda i mira, zbog događaja koji imaju i elemente krivičnih dela, ugrožena je bezbednost meštana. Zato želimo da pozovemo nadležne u državi da reše problem - kaže Petrović.

On podseća da se grad u više navrata obraćao Komesarijatu za izbeglice Srbije, kao i premijeru Srbije, ali da konkretnih koraka nije bilo i da se broj pridošlih azilanata konstantno povećava.

- Prošle sedmice sam poslao dopis premijeru u želji da i on založi svoj autoritet kako bi se ovaj problem rešio. Banja Koviljača je dragulj o kojem moramo da vodimo računa. Verujem da postoje nova rešenja za ovaj problem, a ispoljili smo i spremnost da kao grad aktivno radimo na tome. Prema poslednjim informacijama koje sam dobio u utorak, broj azilanata van Centra za azil premašio je 2.500, a to je gotovo 50 odsto stanovništva Koviljače. Azilanti su prepušteni sebi, bez organizovane brige, što je nedopustivo i to je loša slika pre svega za nadležne državne organe. Građani su zabrinuti, a i incidenti koji su se dešavali pre dve večeri još su jedno alarmantno svetlo - dodaje Petrović.

Mesta u centru samo za 80 osoba

Centar u Koviljači, koji ima kapacitet oko 80 mesta, još od kraja prošle godine konstantno je pun, a kako se čini, stvari se skoro neće promeniti. Samo od januara kroz ovaj Centar prošlo je više od 300 ljudi, a zbog velikog pritiska prednost pri prijemu imaju samohrane majke i maloletnici bez roditeljske pratnje. U poslednje vreme za smeštaj u Centru interesuje se i po tridesetak azilanata dnevno, a do sada je za Bogovađu, u drugi prihvatni centar, poslato više od 170 tražilaca azila.

Miroslav Vukosavljević, predsednik mesne zajednice, objašnjava da se incident dogodio među azilantima i da se njih stotinak pripremalo za opštu tuču. Policija je ipak sprečila incident.

- Sve to uznemirava građane, a ovakvo stanje je plodno tle i za lokalne izgrednike koji situaciju samo pogoršavaju. Prekobrojni azilanti traže smeštaj po privatnim kućama, plaćaju ga i nisu prijavljeni, a to otežava posao i MUP-u. Neki spavaju i na železničkoj stanici, u napuštenim vagonima, a plašimo se da će s prvim hladnijim danima problem biti i veći, kad počnu da lože vatre, što dodatno može ugroziti bezbednost - kaže Vukosavljević.

Radosav Jošić, predsednik Gradskog saveta za bezbednost, potvrđuje da je broj azilanata daleko iznad smeštajnih kapaciteta Centra i da je samim tim i njihova i bezbednost meštana ugrožena.

- Bojim se da se ovaj problem ne proširi i na Loznicu i okolna naselja. Sastajali smo se sa predstavnicima Komesarijata za izbeglice kada je ovde bilo oko hiljadu prekobrojnih azilanata, a sada ih je duplo više. Svi moramo pojačati napore da rešimo problem, a policija mora da poveća broj policajaca koji će nadgledati okolinu, posebno u večernjim satima - kaže Jošić.

Svakodnevna slika pred zgradom Policijske stanice u Loznici samo potvrđuje činjenicu da je zbog obližnjeg Centra za azilante u Banji Koviljači i dalje sve više stranaca koji dolaze iz Avganistana i Pakistana, ali i Somalije, Libije, Maroka, Tunisa, pa i iz Sirije, Saudijske Arabije, Sudana ili Indije, koji žele da zatraže azil u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.