Svaki treći građanin Srbije – pušač

Izvor: BKTV News, 26.Okt.2012, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki treći građanin Srbije – pušač

Svaki treći odrasli stanovnik Srbije je pušač. Za dve godine primene Zakona o zabrani pušenja građani su za kazne platili oko 520.000 dinara.
Inspektori su za dve godine primene Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima ”oglobili” samo 104 pušača. Ne zna se, međutim, koliko je tačno budžet imao koristi od nesavesnih firmi, kojima je izrečeno ukupno 688 kazni.
Njih su inspektori mogli da kažnjavaju od 500.000 do 1.000.000. dinara. Prema gruboj računici, pravni >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << subjekti su za kršenje zabrane pušenja u zatvorenom javnom prostoru platili između 344 i 688 miliona dinara.
Uplašeni da ih, osim stalnih poskupljenja cigareta, po džepu ne udare još i kazne, pušači se, bar prema nalazima inspekcija, drže zakona. Inspekcijskim nadzorom, naime, ustanovljeno je da se zakon poštuje u čak 92,4 odsto slučajeva. Samo, pitanje je koliko su inspektori ažurni.
“Od početka primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, bila su ukupno 188.354 inspekcijska pregleda. Izrečene su ukupno 782 prekršajne mere, od kojih 104 pušačima, a ostale pravnim subjektima i odgovornima: 361 za neisticanje odgovornog lica, 315 za neisticanje znaka o zabrani pušenja i 12 zato što nije bilo prostorije za pušenje, ili je ona bila neuslovna”, rečeno je u Ministarstvu zdravlja.
Sve to indirektno potvrđuje da se u javnom zatvorenom prostoru manje gušimo u dimu nego do pre dve godine. Ali, ne zna se da li u ovom trenutku zapravo i manje pušimo.
Poslednje istraživanje urađeno je pre godinu dana, i prema tim rezultatima je, za 12 meseci primene novog zakona, cigarete ostavilo 11 odsto pušača.
Da li su oni ostali dosledni svojoj odluci, koliko se još pušača, zbog sve većih izdataka za cigarete, zdravlja, ili zabrana pušenja odreklo duvana, koliko je u međuvremenu stanovnika propušilo- to niko ne zna.
“Prema poslednjim podacima, izloženost stanovništva duvanskom dimu smanjena je na radnim mestima sa 45, pre primene Zakona, na 31 odsto. U školama i na fakultetima izloženost duvanskom dimu je gotovo prepolovljena (sa 44 na 23 odsto)”, rečeno je u Institutu za javno zdravlje Srbije ”Dr Milan Jovanović Batut”.
I dalje se, međutim, računa da je gotovo svaki treći odrasli stanovnik Srbije – pušač, a stručnjake posebno zabrinjava činjenica da u cigaretama uživa i svaka četvrta trudnica.
Iako je poslednje istraživanje pokazalo da 90 odsto stanovnika zna da duvan uzrokuje mnogobrojne i teške bolesti, porok je, izgleda, jači od brige za zdravlje. A, nauka duvanski dim zvanično okrivljuje za kardiovaskularne, plućne, maligne bolesti…
U cigaretama ima čak 7.500 različitih hemijskih jedinjenja, od kojih je za 60 dokazano da su kancerogena, a za 100 da su toksična.
“Tek za 15 godina po prestanku pušenja bivši pušač može da se izjednači sa nepušačem po stepenu rizika od karcinoma. Ali se rizik, recimo, od infarkta, već za godinu-dve po prestanku pušenja značajno smanjuje. Tek za 20 godina, ako krenemo u kampanju, možemo da očekujemo značajno manji broj pušača”, kaže dr Miodrag Vukčević, pulmolog u KBC ”Bežanijska kosa”.
Izvor: b92.net
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.