Izvor: Blic, 01.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki drugi izgubio nadu

Svaki drugi izgubio nadu

U periodu od 29. do 31. maja 2002. godine beogradski Centar za marketing istraživanja MARTEN BOARD INTERNATIONAL www.martenboard.co.yu, licencni partner British Market Research Bureau iz Londona, u saradnji sa dnevnikom 'Blic', sproveo je ispitivanje javnog mnjenja sa ciljem da se utvrdi mišljenje građana o opštoj situaciji u društvu. Istraživanje je obavljeno na slučajnom stratifikovanom uzorku od 597 ispitanika, punoletnih građana Srbije (bez >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kosova i Metohije).

1.Više od jedne četvrtine građana Republike Srbije, tačnije 25,9 odsto njih, smatra da je zdravstvo onaj aspekt našeg društva koji je najzapostavljeniji, dok je 21,5 odsto anketiranih mišljenja da je to privreda. Vrlo mali procenat od 1,6 odsto anketiranih, smatra da u našem društvu ništa nije zapostavljeno, a 8,1 odsto njih nije mogao da se opredeli za samo jedan od odgovora već je mišljenja da su svi navedeni aspekti našeg društva podjednako zapostavljeni.

2.I sadašnja i prethodna vlast zajedno snose najveću odgovornost za sadašnje stanje u društvu po mišljenju više od dve petine, tačnije 41,4 odsto građana. Takođe, samo nešto malo više ispitanika je izjavilo da je prethodna vlast najodgovornija za trenutnu situaciju u našoj zemlji, nego što je onih koji zastupaju stav da je 'glavni krivac' za to - sadašnja vlast (19,6 odsto, odnosno 20,4 odsto anketiranih). Izgleda da je međunarodna zajednica dobila na popularnosti kod građana Srbije, jer nju za trenutno stanje u zemlji najodgovornijom smatra samo 5,3 odsto njih.

3.Većina građana, odnosno 59,9 odsto, smatra da se mladi stručnjaci koji su napustili našu zemlju proteklih godina neće vratiti uskoro, dok je blizu jedne trećine, tačnije 30,7 odsto građana mišljenja da će se u našu zemlju vratiti samo oni koji se nisu u inostranstvu 'dobro snašli'. Samo 6,1 odsto ispitanika je izjavilo da će se većina mladih stručnjaka uskoro vratiti u Srbiju.

4.Više od polovine građana Republike Srbije, tačnije 51,3 odsto njih, ne očekuje da će im se lični standard poboljšati sledeće godine, što ukazuje na određenu dozu pesimizma. Ipak, među anketiranima je njih 39,9 odsto izjavilo da očekuje da će do pozitivnih promena po pitanju ličnog standarda građana doći već sledeće godine, dok je onih koji ne znaju kada će doći do promene 8,2 odsto.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.