Izvor: B92, 02.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra počinje školska godina

Beograd -- Nova školska godina za oko 850.000 učenika u Srbiji počinje sutra. Unija prosvetnih radnika Srbije najavljuje štrajk upozorenja.

Prvi put posle nekoliko godina, broj upisanih đaka prvaka ove godine veći je nego prethodne. Najviše školaraca je u Beogradu i nekoliko najvećih gradova u Srbiji, dok je najlošija situacija u seoskim oblastima.

U novoj školskoj godini đacima će pođenako teško biti da uče i da nose školse torbe sa priborom, knjigama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i sveskama. Torbe učenika od prvog do četvrtog razreda teške su od pet do sedam kilograma, a prema nekim istraživanjima, njihova težina dostiže i neverovatnih 11 kilograma.

Pored obaveznih udžbenika i svezaka, težinu tereta često povećavaju i brojni nepotrebni predmeti, kupljeni uglavnom da bi se opravdao socijalni status deteta ili pratili modni trendovi, među kojima su razne vrste pernica ili đačke torbe koje ponekad teže i po dva kilograma.

Međutim, udžbenici ipak predstavljaju najveći deo tereta, što ne čudi ako se pogleda količina knjiga koju đaci moraju da nabave

Za prvi razred osnovne škole potrebno je nabaviti čak 13 udžbenika, čija ukupna cena iznosi 4.267 dinara. Najmanje udžbenika potrebno je za treči i četvrti razred osnovne škole – po 11, čija cena je 3.600 dinara.

Najteža je torba prosečnog sedmaka koji nosi ukupno 22 knjige. Njihova ukupna cena iznosi više od 7.000 dinara.

Nešto je bolja situacija u srednjim školama gde su najopterećeniji učenici trećih razreda. Za njhov rad potrebno je 17 udžbenika, koji se mogu kupiti po prosečnoj ceni od nešto više od 6.000 dinara. Najbolje prolaze učenici 4. razreda srednjih škola, kojima je potrebno ukupno 13 udžbenika, po ceni ok skoro 5000 dinara.

Izdavači udžbenika tvrde da su knjige ove godine odštampane na vreme. Knjige su se mogle kupiti u školama i knjižarama, a velika potražnja bila je i za polovnim knjigama na buvljacima i kod preprodavaca.

Ove godine više će se povesti računa o bezbednosti dece u saobraćaju. Saobraćajna policija proverava saobraćajnu signalizaciju u zonama škola, a u MUP-u tvrde da žele blagovremeno da otklone sve moguće nedostke i maksimalno eliminišu opasnosti u saobraćaju.

Biće pojačana kontrola učesnika u saobraćaju, a biće kažnjavani oni vozači koji nepropisno parkiraju vozila ispred i u blizini škola. U MUP-u kažu da je ovo trajna akcija, koja će se provoditi tokom cele školske godine.

Kao i ranijih godina, ni ova školska godina ne može da počne bez problema. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je da u sredu, 5. septembra neće održati poslednji čas u prepodnevnoj i prvi čas u popodnevnoj smeni, protestujući zbog niskih plata nenastavnog osoblja.

Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat prosvete "Nezavisnost" ranije su saopštili da neće podržati taj protest, zbog toga što njihov osnovni zahtev za povećanje plata nije realan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.